Europese Groenen willen Nederlanders horen in parlementscommissie belastingontwijking

BRUSSEL, 5 maart - Vandaag presenteerde Philippe Lamberts, leider van de Groene fractie in het Europarlement zijn plan van aanpak voor de werkwijze die de speciale commissie voor tax rulings zou moeten volgen. De Europese Groenen willen een aanzienlijk aantal Nederlanders en in Nederland gevestigde bedrijven in die commissie horen.

"Het is evident dat de commissie naar Nederland moet kijken. Samen met Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk is Nederland kampioen in belastingvoordeel voor multinationals", aldus Lamberts.

Oud-ministers als Wouter Bos en Gerrit Zalm staan op Lamberts' wensenlijst evenals oud-eurocommissarissen Neelie Kroes en Frits Bolkenstein die volgens Lamberts belastingvoordelen voor multinationals als illegale staatssteun hadden moeten aanmerken. Ook Jeroen Dijsselbloem zou moeten verschijnen vindt Lamberts: "Dijsselbloem moet als voorzitter van de eurogroep de stabiliteit van de munt bewaken. Tax rulings ondermijnen die, maar tegelijk is hij de havenmeester van een belastingparadijs."

Naast politici willen de Groenen ook bedrijven oproepen, wederom een aantal met een Nederlands hoofdkantoor. Hieronder zijn ook Portugese bedrijven. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wijst erop dat veel Portugese bedrijven in Nederland gevestigd zijn terwijl de EU bezuinigingen in Portugal afdwong in ruil voor Europese noodsteun. "Ik wil weten welke belastingvoordelen zij kregen van Nederland, want daardoor wordt de Portugese staat beroofd van inkomsten”, stelt Eickhout.

Of de wensenlijst van de Groenen gesteund wordt, hangt af van de medewerking van de grote fracties in het Europees Parlement. Vooralsnog heeft voorzitter Alain Lamassoure laten weten dat hij het mandaat zoals voor de commissie is vastgesteld slechts minimaal wil uitvoeren. Eickhout: "Ik roep mijn Nederlandse collega's die in de commissie zitten op voor volledige openheid van zaken te gaan en niet mee te gaan met Lamassoure die nauwelijks iemand voor de commissie wil uitnodigen."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook