Europese milieucommissie steunt GroenLinks-plan voor lagere CO2-uitstoot vrachtwagens 

 

Brussel, 18 oktober De milieucommissie van het Europarlement heeft zich vandaag geschaard achter een voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout om het Commissievoorstel voor CO2-normen voor vrachtwagens aan te scherpen. Eickhout: "Meer ambitie voor de CO2 reductiestandaarden is absoluut noodzakelijk, en is ook haalbaar voor de sector. Verder geven we nu een duidelijke richting aan met minimumdoelen voor emissielage en emissieloze voertuigen in 2025 en 2030, zodat fabrikanten genoodzaakt zijn de nodige investeringen te doen. Ik ben blij met deze steun van mijn Europese collega’s." 

 

De milieucommissie stemde vandaag  over het Rapport over CO2-standaarden in vrachtwagens, een rapport opgesteld door Eickhout. Het is de eerste keer dat er Europese wetgeving wordt vastgelegd rond CO2-standaarden in deze sector.

 

Tot 2025 moet die uitstoot van vrachtwagens met 20 procent omlaag. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 35 procent zijn teruggedrongen. Daarmee gaat de milieucommissie van het Europees Parlement verder dan de Europese Commissie.De Europese Commissie wil de CO2-uitstoot van vrachtwagens inperken tot slechts 15 procent in 2025 en 30 procent in 2030.

 

Europa loopt achter als het gaat om lage emissies van vrachtwagens, zegt Eickhout. “Andere regio's hebben al langer wetgeving om CO2-uitstoot van vrachtwagens terug te dringen. De transportsector neemt een kwart van de CO2-uitstoot in wegvervoer voor rekening. Sinds de jaren 90 stagneert de brandstofefficiëntie en dus de CO2-uitstoot."

Eickhout stelt dat het  noodzakelijk is dat, naast kleiner wegvervoer, ook de vrachtwagensector een snelle omslag maakt naar schoon vervoer. “Dit voorstel is slechts een eerste stap in wat nodig is om het Klimaatakkoord van Parijs na te leven."   

Het Europees Parlement stemt half november over het aangescherpte voorstel. 

 

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook