Europese ministers steggelen over vluchtelingen

BRUSSEL/LUXEMBURG, 16 juni - Deze week sloot Frankrijk haar grenzen met Italië, lezen we over schrijnende situaties bij Calais, maakte Griekenland bekend dat dit jaar al 46.000 vluchtelingen zijn binnengekomen en kennen we dankzij een Noorse journalist het drama achter de verdronken Syriër die op Texel aanspoelde. Dat het vluchtelingenbeleid herzien moet worden is helder, maar tot teleurstelling van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft dat ook vandaag niet geleid tot zicht op verbetering. “De Europese ministers schuiven zij de hete aardappel weer door,” aldus Sargentini over de uitkomst van bijeenkomst van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over vluchtelingen.  

In mei presenteerde de Europese Commissie haar plannen voor meer solidariteit in de EU: lidstaten dienen verplicht over een periode van twee jaar veertig duizend Syriërs en Eritreeers uit Italië en Griekenland op te vangen in hun eigen land, en worden gevraagd om twintig duizend vluchtelingen uit de regio een thuis te geven. Volgens de voorgestelde verdeelsleutel zou Nederland 2047 vluchtelingen uit Italië en Griekenland moeten opnemen en 732 vluchtelingen uit de regio hervestigen.

De verdeelsleutels werden vandaag door de JBZ-ministers besproken, maar tot een besluit is niet gekomen. Sargentini ziet het kat-en-muisspel met lede ogen aan. "Elke dag telt dubbel wanneer je een oorlog ontvlucht en in mensonterende omstandigheden probeert te overleven tussen miljoenen vluchtelingen. Het is wrang dat in Luxemburg er onderhandeld wordt over een tiental meer of minder vluchtelingen."

Sargentini ziet het voorstel voor herverdeling van vluchtelingen uit Zuid-Europa in andere lidstaten een goed begin. "Een duidelijk signaal dat het Dublin-systeem failliet is en dat we niet zo verder kunnen. Het Europese Mensenrechtenhof heeft dit al meermalen aangekaart. Ook wij vragen al langer om meer solidariteit tussen lidstaten en met de vluchtelingen. Een betere verdeling over Europa hoort daarbij."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook