Europese regels voor megatrucks afgewezen: Europarlement stelt veiligheid op de weg voorop

STRAATSBURG, 10 maart - Het Europees Parlement verwijst een voorstel van de Europese Commissies om grensoverschrijdend verkeer van megatrucks toe te laten naar de prullenbak. Een goede zaak voor de veiligheid op de Europese wegen aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. De grote, extra lange vrachtwagens mogen nu alleen in Nederland en Vlaanderen rijden.

Eickhout is woordvoerder op het dossier namens de Groenen in het Europees Parlement. Hij is tevreden met dit belangrijkste winstpunt, al hadden de veiligheids- en milieunormen voor hem nog wel iets verder mogen gaan: “Hoewel we het betreuren dat Nederland nog steeds inzet op deze megatrucks, zijn we zeer tevreden met deze uitkomst. Het Europees Parlement heeft zich duidelijk uitgesproken tegen dit voorstel van de Europese Commissie. Vooral op vlak van veiligheid is dit een goede zaak.”

De herziening van Europese regelgeving voor 'gewichten en afmetingen voor bepaalde motorvoertuigen' door de Europese Commissie zag Eickhout als een poging om grensoverschrijdend verkeer van megatrucks door het Europarlement te loodsen. Nu krijgt de Commissie het deksel op de neus van zowel Europarlement als van de Europese transportministers.

De argumentatie van de voorstanders van megatrucks dat ze tot minder vervuiling leiden doet Eickhout af als onzin: "Europese studies hebben al meermaals aangetoond dat dergelijke vrachtwagens ten koste gaan van het spoorverkeer en van de binnenvaart.” De milieuwinst die wordt gemaakt door twee kortere vrachtwagens te vervangen door een langere wordt hiermee teniet gedaan. “Echte milieuwinst komt er pas wanneer we werken aan een modal shift, de overgang van wegvervoer naar vervoer over spoor en water. Dat levert pas echte milieuvoordelen op.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook