Europese Unie legt voedselspeculatie aan banden

STRAATSBURG, 15 januari - Het Europees Parlement en de ministers van Financiën hebben gisteravond een akkoord bereikt over regels voor de handel in financiële producten. GroenLinks is blij met een stap vooruit in het reguleren van de speculatie in primaire goederen als voedsel en energie waar met name de Groenen op aangedrongen. Ook worden stappen gezet in de aanpak van destabiliserende flitshandel.

GroenLinks-Europarlemantariër Bas Eickhout: "Eindelijk wordt de schandalige speculatie met voedsel aangepakt, die via zeer sterke prijsstijgingen de voedselvoorziening van ontwikkelingslanden in gevaar brengt."

Dankzij de druk van de Groenen in het Europees Parlement en NGO's zijn de zwakke regels die de ministers hadden voorgesteld, aangescherpt. De Europese financiële toezichthouder krijgt met de nieuwe regels de macht om in te grijpen bij excessieve handel op de voedsel- en energiemarkten.

Het akkoord bevat ook een eerste stap in de aanpak van geautomatiseerde flitshandel. Dergelijke handel kan de financiële markten destabiliseren met de supersnelle aankoop en verkoop van contracten. De handel gaat te snel om bij te houden voor menselijke handelaren. Zo leidde een programeerfout in 2010 tot een enorme val op de Amerikaanse beurs. In de nieuwe regels moeten de algoritmes die voor flitshandel worden gebruikt voortaan worden getest voordat ze op de beurs worden toegelaten.

"Bij flitshandel is het contact tussen de financiële wereld en de reële wereld volledig zoek. Strengere regels zijn nodig om ervoor te zorgen dat financiële handel weer nuttig wordt voor de samenleving, in plaats van een gevaar", aldus Eickhout.

In de grootste hervorming van Europese regels voor financiële handel sinds de crisis van 2008 wordt bovendien de transparantie verbeterd. Een groot deel van de handel moet voortaan plaatsvinden op handelsplatformen die onder toezicht staan. Tot nu toe vinden veel grote transacties 'in het donker' plaats tussen twee partijen zonder dat een toezichthouder eventuele gevaren kan opsporen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook