Europese Unie sluit een belangrijke route voor belastingontwijking

BRUSSEL, 21 februari - Belastingontwijking is vanaf 2020 weer een stukje moeilijker dankzij overeenstemming die de EU-landen vandaag bereikte over de aanpak van zogenaamde “hybride mismatches”. Daarvan is sprake als twee belastingdiensten een bedrijf, organisatie of een financieel contract verschillend behandelen waardoor een bedrijf twee keer van belastingvoordelen kan profiteren. De Nederlandse regering wilde de regels pas per 2024 laten ingaan. Dankzij een motie van onder andere GroenLinks werd dit voorkomen.

Eickhout: “Eindelijk stelt de EU paal en perk aan bedrijven als Apple die belastingdiensten tegen elkaar uitspelen. Rechtse partijen in Nederland moeten zich realiseren dat de tijd van deze absurde bevoorrechting van multinationals echt voorbij is”.

In december lukte het de 28 EU-landen niet om overeenstemming te bereiken over de nieuwe regels. Het Verenigd Koninkrijk wilde een schadelijke uitzondering voor de financiële sector en minister Dijsselbloem lag namens Nederland dwars omdat hij de regels pas per 2024 wilde laten in gaan. Een motie van SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie dwong hem eerder deze maand om akkoord te gaan met andere landen die belastingontwijking wél eerder wilden aanpakken.

Eickhout is verbijsterd over de opstelling van Nederland: “Nederland heeft zijn reputatie als belastingparadijs weer waargemaakt. Als de oppositie niet had ingegrepen, had het kabinet heel Europa opgezadeld met vier jaar gemiste belastinginkomsten van multinationals. Dit toont opnieuw aan hoe het vetorecht van lidstaten op het vlak van maatregelen tegen belastingontwijking in het nadeel van gewone belastingbetalers werkt”.

Zembla vroeg onlangs opheldering over de opstelling van minister Dijsselbloem in dit dossier.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook