Eurotop toont gebrek aan leiderschap op klimaatbeleid

BRUSSEL,  23 oktober - GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is verbijsterd over het gebrek aan leiderschap binnen de Europese Raad om te komen tot een besluit over klimaatbeleid waar internationaal mee voor de dag te komen is. De 28 regeringsleiders slaagden er volgens Eickhout in alle ambitie die nog in het reeds verzwakte voorstel zat, verder te verlagen. De Raad is geëindigd in een cadeautjescircus waaronder het gratis laten vervuilen door elektriciteitscentrales tot 2030. Ook laat de Raad geen enkele ruimte in de besluitvorming over klimaat en energie om deze alsnog aan te scherpen, sterker nog, ze wil in de toekomst de ambities kunnen verlagen als ze dat nodig acht.

“Het Europees klimaatbeleid wordt gegijzeld door 28 regeringsleiders die met een veto kunnen wapperen. Dit laat perfect zien waarom een krachtige Europese Commissie nodig is: anders zal er nooit een stap gezet worden naar ambitieus beleid.”

Eickhout verbaast zich over hoe de regeringsleiders de mond vol hebben over Poetin en energieonafhankelijkheid en het belang van de EnergieUnie en tegelijk dit soort beleid willen gaan compliceren met veto’s. “Neem een land als Hongarije dat haar kerncentrale laat bouwen met Poetin’s geld: die kunnen met hun veto de boel vreselijk frustreren. Dat is het omgekeerde van wat met de EnergieUnie beoogd wordt.”

De regeringsleiders lijken dit keer gezwicht voor de vetodreiging van Polen en heeft daarom alle ambitie om zeep geholpen. Eickhout waarschuwt echter dat sommige landen wijzen naar Polen voor het gebrek aan ambitie, maar tegelijk niet de Polen stevig aanpakken of op andere gedachten proberen te krijgen. Zo is onder andere in de conclusies opgenomen dat het aandeel duurzame energie niet tot nationale doelen vertaald mogen te worden. “Vergis je niet, het komt sommige landen goed uit om zich te verschuilen achter Polen terwijl ze in feite hen de hete kolen uit het vuur laten halen om te komen tot een afgezwakt besluit. Nederland is er daar eentje van.”

Eickhout vindt dat het initiatief op dit soort wetgeving terug moet naar Europese Commissie en Parlement en dat niet de individuele belangen van lidstaten, maar het gezamenlijke doel centraal moet staan. En dat is de aarde ervan te behoeden meer dan twee graden op te warmen. “De Europese Commissie is bij uitstek het orgaan dat dit gezamenlijke belang kan dienen zonder veto’s op de toekomst van de aarde en aankomende generaties.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook