Fraude Tsjechische premier laat zien: meer controle EU-subsidies nodig

Straatsburg, 17 december 2019 - GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik wil dat de Europese Commissie beter toezicht houdt op de besteding van Europese subsidies. Uit een gelekt rapport blijkt dat de Tsjechische premier Andrej Babiš miljoenen EU-landbouwsubsidies wegsluisde naar z’n eigen bedrijf. Strik: “Dit ondermijnt de rechtsstaat en schaadt het vertrouwen van mensen in de politiek. De EU moet snel zorgen dat regels die misbruik van EU-geld tegengaan ook daadwerkelijk worden toegepast.”

Het is verboden dat personen die werken met EU-geld persoonlijk of via familieleden hiervan profiteren. De uitvoering van deze regels wordt echter onvoldoende gecontroleerd. Daarnaast zijn er onvoldoende effectieve maatregelen tegen politici die hun macht op deze manier misbruiken. 

Naar aanleiding van het gelekte EU-rapport besloot de Tsjechische hoofdaanklager het strafrechtelijk onderzoek naar Babiš te heropenen. De EU komt volgend jaar met een tweede rapport over misbruik van landbouwsubsidies. “Het vorige rapport kregen we pas te zien door een lek. Om de controle op het EU-geld te verbeteren is het van groot belang dat het Europees Parlement inzage krijgt in deze rapporten”, laat Strik weten.

Babiš’ partij is lid van de liberale Renew-groep. Strik wil van de Europese Commissie weten welke actie zij tegen Babiš onderneemt: “Dit is een eerste testcase voor de nieuwe eurocommissarissen Věra Jourová en Didier Reynders. Zij zijn beiden ook lid van de liberale politieke familie. Zij moeten nu laten zien dat het de liberalen menens is: kom met een actieplan om fraude beter te bestrijden.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp