G20, reken af met fossiele belangen en zet stappen richting klimaatakkoord

BRUSSEL, 15 november - “Het aanpakken van subsidies voor fossiele brandstoffen en langetermijndoelstellingen voor CO2-reductie, dat zijn de twee factoren waar ik het succes van de G20, die dit weekend plaatsvindt in Turkije, op ga beoordelen. De klimaattop staat voor de deur. Een betekenisvol klimaatverdrag is van groot belang voor het functioneren van de wereldeconomie. Tijd voor de G20 dus om verantwoordelijkheid op dit onderwerp te nemen”, stelt Bas Eickhout die namens de Groene fractie in het Europees Parlement zal afreizen naar de klimaattop Parijs.

De aanpak van klimaatverandering biedt enorme economische kansen, stelt Eickhout. “Ik hoop dat de G20, als één van de belangrijkste economische platformen ter wereld, dit beseft.” Een innovatieve, groene economie met duurzame werkgelegenheid is binnen handbereik, maar dan moet er wel afgerekend worden met gevestigde belangen. Zo moet er korte metten gemaakt worden met staatssteun voor fossiele brandstoffen. Een afgelopen week verschenen studie toont dat de G20-landen jaarlijks 452 miljard dollar aan fossiele subsibies verspillen. “Vanaf uiterlijk 2020 moet dat volledig verleden tijd zijn”, zegt Eickhout.

De G20 moet zich volgens Eickhout tevens uitspreken over een langetermijndoelstelling voor het terugdringen van CO2-uitstoot: “Er wordt steeds verkondigd dat de opwarming van de aarde onder de twee graden moet blijven, maar hoe vertaalt dit streven zich naar het terugdringen van CO2-uitstoot?” De wetenschappelijke analyses zijn duidelijk. In 2050 moet de mondiale uitstoot van CO2 uitgefaseerd zijn. Zo'n langetermijndoelstelling is goed voor het milieu en het geeft een duidelijk signaal af aan investeerders. “Het zou van onschatbare waarde zijn voor de klimaatonderhandelingen in Parijs als de twintig grootste economieën ter wereld zich aan deze doelstelling committeren.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook