G7: Mooie woorden vragen om concrete acties

Maandagmiddag heeft de G7 een slotverklaring opgesteld. Het gedeelte over klimaatverandering miste cruciale details, maar ook deze algemene bewoording vraagt om een verandering van koers. Europarlementariër Bas Eickhout: "Waar het om draait is dat deze algemene woorden omgezet woorden in concrete acties."

De G7 wil een energietransitie inzetten, de mondiale economie in de loop van de eeuw fossielvrij maken, globaal tussen de 40 en 70 procent minder CO2 uitstoten in 2050. Bas Eickhout: "Willen we dit daadwerkelijk bewerkstelligen, dan betekent we moeten stoppen met nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen en bijbehorende infrastructuur."

De verklaring mist details. Zo herhaalde de regeringsleiders bijvoorbeeld hun belofte om 100 miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden te geven. Dat was echter al bekend, de ontwikkelingslanden verwachten duidelijkheid over de bronnen waar dit geld vandaan gaat komen.

De G7 stelt wederom dat klimaatverandering onder de twee graden moet blijven. Landen als Japan en Canada zullen dus met grote verandering in hun huidige beleid komen.  Eickhout: "Japan moet af van de kolen en Canada moet stoppen met investeren in teerzanden. Ook de EU en de VS moeten hun ambitie verder opschroeven. Analyses van de nationale beloften geven aan dat ze niet aan de tweegradennorm voldoen."

Eickhout: "De G7 bestaat uit de meest vooraanstaande economieën ter wereld. Ik verwacht dat deze landen hun verantwoordelijkheid nemen en er dus concrete acties op deze verklaring volgen. Woorden zijn niet vrijblijvend."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook