Gaat het Europees Parlement akkoord met zwakke regels voor geldmarktfondsen?

STRAATSBURG, 28 april - In tegenstelling tot normale banken bestaat er nog geen specifieke wetgeving voor geldmarktfondsen. Dit is echter wel noodzakelijk aangezien deze fondsen, die ook wel schaduwbanken worden genoemd, een risico vormen voor de stabiliteit van het financiële systeem. Op de G20-top in Sint-Petersburg in 2013, beloofden regeringsleiders om deze geldmarktfondsen te reguleren. Deze week stemt het Europees Parlement over de wetgeving om dit voor elkaar te krijgen. GroenLinks probeert te voorkomen dat het Europees Parlement instemt met een zwak wetsvoorstel waarin zeer risicovolle fondsen kunnen voortbestaan, zelfs zonder voldoende buffers.

“Geldmarktfondsen beleggen in leningen met een korte looptijd en daarmee ontplooien ze soortgelijke activiteiten als banken met vergelijkbare risico's. Er is dus alle reden toe om deze fondsen goed te reguleren,” aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Tijdens de economische crisis speelden riskante geldmarktfondsen een belangrijke rol in de paniek die uitbrak op de markten. Investeerders eisten toen massaal hun beleggingen op waardoor fondsen sterk in waarde daalden. Dit bracht de kortetermijnfinanciering van bedrijven, overheden en investeerders in de problemen. In de VS moest de staat zelfs garant staan.

De groene fractie in het Europees Parlement heeft een voorstel ingediend om de meest risicovolle geldmarktfondsen uit te faseren. Eickhout hoopt op de steun van zijn Nederlandse collega's: "Veel partijen beloofden tijdens de verkiezingen een stabiele financiële sector. Nu ligt er in het Europarlement een compromis tussen sociaaldemocraten, christendemocraten, conservatieven en liberalen die riskant schaduwbankieren onaangetast laat. Bij de stemming op woensdag is er een kans om riskante geldmarktfonds alsnog uit te faseren."

Sommige geldmarktfondsen beloven investeerders een vaste waarde van hun fonds (constant net asset value) terwijl die waarde feitelijk afhankelijk is van de beursschommelingen. De wereldwijde en Europese financiële toezichthouders willen dat deze fondsen verdwijnen of zich expliciet presenteren als fondsen waarvan de waarde variabel is (variable net asset value funds). Bij de stemming in de commissie Economische Zaken wilde een meerderheid van de Europarlementariërs deze risicovolle geldmarktfondsen niet verbieden of streng reguleren. Eickhout vindt dat zij hiermee de ogen sluiten voor de gevaren.

De groene fractie heeft voorstellen ingediend om geldmarktfondsen die een constant net asset value beloven, uit te faseren. Het debat over de wet en het groene amendement is op dinsdagmiddag en de stemming op woensdag.

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook