Geen Safe Harbor legt bom onder opslag persoonsgegevens in Amerika

 

STRAATSBURG, 1 februari - Eurocommissaris Věra Jourová van Justitie heeft zojuist in het Europees Parlement bekend gemaakt dat er geen akkoord is bereikt met de VS over een nieuwe Safe Harbor-overeenkomst voor de opslag en verwerking van persoonsgegevens van Europeanen in de VS. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks is niet verrast over het falen van de onderhandelingen: “De onderhandelaars stonden voor een onmogelijke opdracht. Zolang Amerika vindt dat onze privacy geen waarde heeft en het zich permitteert om naar believen in onze persoonsgegevens te grasduinen, is er geen ruimte voor een hernieuwde samenwerking.”

Een nieuwe overeenkomst was noodzakelijk geworden nadat het Europees Hof van Justitie in oktober 2015 de oude overeenkomst ongeldig had verklaard, omdat persoonsgegevens niet volgens de Europese normen worden beschermd en deze bovendien werden blootgesteld aan massasurveillance – wat in de ogen van het Hof strijdig is met de essentie van het recht op privacy.

De komende dagen zullen de Europese nationale waakhonden voor gegevensbescherming – zoals de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens – beslissen hoe ze de Europese wet zullen gaan handhaven. Volgens Sargentini kan dat vuurwerk opleveren: “De Europese wet stelt eisen aan bedrijven die met gegevens van Europeanen omgaan. De waakhonden moeten die regels handhaven. Als Facebook en Microsoft er niet in slagen onze gegevens af te schermen voor de NSA, hebben ze een probleem en kunnen ze hoge boetes tegemoet zien. Amerika heeft met zijn datagraaierij een tijdbom gelegd onder de digitale economie. Die bom staat op barsten.”

De gevolgen zouden vergaand kunnen zijn, maar volgens Sargentini worden die gevolgen vooral als chantage ingezet. Sargentini is blij dat Europa niet is gezwicht voor die cantage: “Jouw android-telefoon zou bijvoorbeeld in de problemen komen omdat deze alleen maar goed functioneert door de data die naar de VS gaan. Wanneer dat onmogelijk wordt gemaakt heb je een probleem. Echter, dat probleem is een probleem van Android en oplosbaar. Daar zouden we niet onze privacy voor op het spel moeten zetten.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook