Gemiste kans voor hervorming Europees landbouwbeleid

Brussel, 26 juni 2013 - Verduurzaming wordt voor het eerst verankerd in het Europees Landbouwbeleid, maar er zijn te weinig concrete maatregelen aan verbonden. De grootschalige en intensieve landbouw blijft het geld opstrijken, terwijl de kleinschalige boer met oog voor dierenwelzijn en natuur juist de grootste steun zou moeten krijgen. Dat concludeert GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout concludeert na de finale onderhandelingen over het Europees Landbouwbeleid.

Eickhout: "In de onderhandelingen hebben we vergroening als een van de doelstellingen van het landbouwbeleid overeind kunnen houden. Maar de uitwerking is te vrijblijvend. Lidstaten kunnen makkelijk kiezen voor maatregelen die de minste verandering opleveren. Het landbouwbeleid blijft grootschaligheid belonen ten koste van kleinschalige boerenbedrijven, dierenwelzijn en natuur."

De 55 miljard euro per jaar aan landbouwsubsidies wordt nog steeds oneerlijk verdeeld. Tachtig procent van de landbouwsubsidies gaat naar twintig procent van de boerenbedrijven.

Eickhout: "Met dit landbouwbeleid krijgen de grote landbouwbedrijven de lage prijs gecompenseerd met landbouwsubsidies. De natuur- en milieuschade door de intensieve landbouw komt vervolgens ook weer voor de rekening belastingbetaler."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook