Goed nieuws voor consumenten: akkoord over Europese bescherming van persoonsgegevens

STRAATSBURG - Een belangrijke stap voorwaarts voor de bescherming van consumenten in het digitale tijdperk.” GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden met de uitkomst van de Europese onderhandelingen voor het vernieuwen van de wetgeving voor het beschermen van persoonsgegevens in de Europese Unie. Sargentini feliciteert haar Groene collega Jan Phillipp Albrecht, die namens het Europees Parlement hoofdonderhandelaar is. “De doorbraak van gisteravond is dat de regels voor gegevensbescherming in heel Europa gelijkgetrokken wordt en dat er een einde komt aan de achterhaalde lappendeken van nationale regels.”

Naar de vernieuwing van de spelregels voor het opslaan van persoonlijke gegevens door bedrijven en andere organisaties is lang uitgekeken. “De huidige regels voor de bescherming van persoonsgegevens stammen nog uit de tijd voordat internet gemeengoed werd. We kiezen nu voor regels die klaar zijn voor het digitale tijdperk”, stelt Sargentini.

Sargentini volgde als coördinator van de parlementscommissie voor Justitie en Burgerlijke vrijheden de onderhandelingen: “Onderhandelaar Albrecht heeft het onderste uit de kan weten te halen. Gevolg is dat Europa de beste gegevensbescherming kan gaan bieden in de wereld en zo aantrekkelijk kan worden voor bedrijven en burgers die zuinig zijn op hun data.” Volgens het akkoord moeten bedrijven die veel met persoonlijke gegeven werken een gegevensbeschermingsmanager aanstellen en komen er serieuze sancties die kunnen oplopen tot vier procent van de wereldwijde jaaromzet. “Er gaat er echt iets veranderen ten gunste van de consument.”

De nieuwe verordening gegevensbescherming zal in de komende maanden definitief moeten worden goedgekeurd door de Europese ministers en door het Europees Parlement. De nieuwe regels zullen overal in Europa gelijk worden, waardoor het makkelijker wordt voor bedrijven om hun diensten ook in de hele EU aan te bieden.

Naast de nieuwe gegevensbeschermingverordening is ook besloten over nieuwe gegevensbeschermingsregels voor opsporingsdiensten. Daarover is Sargentini minder te spreken. “De regeringen hebben veel uitzonderingen voor zichzelf ingebouwd. De overheid mag de privacy veel makkelijker schenden dan bedrijven. Dat is raar en onwenselijk. Als de politie niet goed met je gegevens omgaat is dat in potentie nog veel gevaarlijker.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook