Groen succes: EU laat pensioenfondsen duurzamer beleggen

BRUSSEL, 27 juni - “Met deze wet geven we het juiste signaal aan pensioenfondsen: de tijd van fossiele beleggingen is voorbij”, aldus de opgetogen mede-onderhandelaar Bas Eickhout, die als Europarlementariër aan tafel zat bij de onderhandelingen over Europese wetgeving rond pensioenen. Voorstellen van Eickhout om pensioenfondsen verantwoorder te laten beleggen zijn opgenomen in de wetgeving:  Pensioenfondsen worden voortaan verplicht duurzaamheid mee te nemen in hun beleggingsbeleid en de risico's in kaart te brengen van CO2-intensieve beleggingen zoals in kolen-, olie- of gasbedrijven. Ook wordt opgehelderd dat financieel rendement niet als excuus mag worden gebruikt om onverantwoord te beleggen.

Eickhout onderhandelde namens de groene fractie in het Europarlement. Hij is zeer te spreken over het onderhandelingsresultaat:

"Voor het eerst onderneemt de Europese Unie wetgevende actie tegen het probleem van riskante fossiele beleggingen. Zo voorkomen we dat toekomstige generaties pensioenkortingen voor hun kiezen krijgen omdat pensioenfondsen niet tijdig overstappen op duurzame beleggingen."

Gezamenlijk hebben pensioenfondsen in de EU 3500 miljard euro in beheer. Deze beleggingen kunnen grote druk uitoefenen om de omschakeling naar een duurzame economie te versnellen. "Fossiele beleggingen lopen het risico waardeloos te worden en veel mensen willen juist dat hun pensioenpot wordt aangewend om duurzaamheid te stimuleren. Dat dat dit ten koste zou gaan van het rendement is een mythe", aldus Eickhout.

Pensioenfondsen mogen binnen de Europese Unie hun diensten ook over de grens aanbieden. Hoewel de invulling van pensioenstelsels een nationale bevoegdheid is, zijn Europese regels noodzakelijk om minimumeisen te stellen aan deugdelijk bestuur, transparantie en de dekking van tegoeden zodat deelnemers in pensioenfondsen goed beschermd zijn.

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers onder Nederlands voorzitterschap bereikten dit akkoord over de wet die het bestuur, de transparantie en de communicatie van pensioenfondsen moet verbeteren, na maanden onderhandelen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook