Groenen willen dat voorzitter Europarlement een stap terug doet

STRAATSBURG, 25 februari 2014 – De Groenen in het Europees Parlement vinden dat de parlementsvoorzitter Martin Schulz zijn taken als voorzitter tijdelijk neer moet leggen als hij komend weekend als kandidaat naar voren wordt geschoven om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Volgens de Groene fractie kan hij niet namens het Europarlement optreden wanneer hij zo nadrukkelijk het gezicht is van de sociaaldemocraten als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout stelt dat zijn neutraliteit in het geding is. “Wanneer een Eurocommissaris zich actief inzet voor de verkiezingscampagne moet deze ook zijn functie tijdelijk neerleggen om maximale onafhankelijkheid te bewerkstelligen. Dit zou ook voor de voorzitter van het Europees Parlement moeten gelden. Het moet te allen tijde helder zijn welke pet iemand op heeft. Het is dan beter om een van de twee petten even in de kast te zetten.”

De sociaaldemocratische fractie waar de PvdA deel van uitmaakt schuift Martin Schulz komend weekend naar als opvolger van huidig Commissievoorzitter Manuel Barroso. Hij zal daarna door Europa toeren om stemmen voor de sociaaldemocraten te winnen en debatten aan te gaan met de kandidaten van de andere partijen.

De Groenen zullen maandag - als Schulz werkelijk kandidaat is - de fracties in het Parlement in een brief om steun vragen om te voorkomen dat de neutraliteit van de voorzitter in het geding komt.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook