GroenLinks bekritiseert gebrek aan daadkracht bij belasting techgiganten

STRAATSBURG, 12 maart - “De EU faalt in het eerlijk belasten van multinationals”. Dat constateert Europarlementariër Bas Eickhout nadat de Raad van Ministers van Financiën vandaag opnieuw geen overeenstemming bereikte over het voorstel van de Europese Commissie om techgiganten zoals Google, Facebook en Apple effectief te belasten. Zelfs over compromisvoorstellen voor een afgezwakte variant konden EU-landen het niet eens worden nadat in december ook al geen akkoord bereikt werd. GroenLinks wil dat de Europese Commissie een nieuw voorstel op tafel legt waar landen met meerderheid in plaats van unanimiteit over kunnen besluiten.

Eickhout: “Dit was dé kans om te laten zien dat de EU voor meer rechtvaardigheid kan zorgen. Door hun verdeeldheid falen de EU-landen hopeloos om de grootste techbedrijven als Google, Facebook, Apple eerlijk belasting te laten betalen. Daardoor blijft de rekening liggen bij werknemers, consumenten en kleine bedrijven die wél fatsoenlijk belasting betalen.”

Door het uitblijven van een Europese aanpak hebben individuele landen waaronder Frankrijk, Italië, België en Spanje inmiddels hun eigen plannen voor een belasting van bedrijven met digitale businessmodellen. GroenLinks wil dat de overgrote meerderheid aan Europeanen en Nederlanders die voorstander is van effectieve belastingen voor techbedrijven, niet langer gegijzeld wordt door het vetorecht van enkele lidstaten. Eickhout roept de Europese Commissie op met voorstellen te komen voor een belasting van techbedrijven op basis van meerderheidsbesluitvorming.

Eickhout: “Het Europees verdrag biedt ruimte om maatregelen te nemen voor een eerlijkere interne markt zonder besluitvorming met vetorechten. Ik roep de Europese Commissie op om daar gebruik van te maken. Een paar kleine landjes die belastingvoordelen bieden aan Apple, Google of Facebook zorgen dat alle EU-landen samen miljarden aan belastinginkomsten mislopen. Op deze manier faalt de EU om concreet te werken aan een sociaal Europa”.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook