GroenLinks dient klacht in bij Europese Ombudsman over CO2-uitstoot luchtvaart

BRUSSEL, 4 april - GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout heeft  een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman. Eickhout wil dat er onderzoek komt naar de wijze waarop de Europese Commissie de luchtvaartindustrie betrekt bij het bepalen van haar positie omtrent het opstellen van nieuwe internationale VN-regels voor het beperken van de CO2-uitstoot door vliegtuigen. 
 
Uit een Europees 'Wob-verzoekis gebleken hoe de Europese Commissie haar onderhandelingsstandpunten omtrent internationale eisen voor de efficiëntie van vliegtuigen laat bepalen door de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat had tot gevolg dat de EU zich inzette voor betekenisloze standaarden, die uiteindelijk ook door de VN werden overgenomen. Eickhout: 'Airbus kan vervolgens achterover leunen. Hun nieuwe vliegtuigen voldoen nu al aan de standaarden die pas over jaren gaan gelden. En dat is nogal wat, Airbus bouwt bijna de helft van alles wat rondvliegt in de wereld."
 
Wat de zaak nog schrijnender maakt is dat de Commissie documenten met de luchtvaartindustrie lijkt te delen, die ze niet eens aan het Europees Parlement voorleggen. Eickhout: "De industrie mag haar eigen regels schrijven, terwijl democratische processen omzeild worden. Dat is enorm zorgwekkend. Helemaal nu ook nog eens de onderhandelingen over een wereldwijd beprijzingssysteem voor CO2-uitstoot in volle gang zijn .  
 
Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook