GroenLinks dient voorstel in voor parlementaire onderzoekscommissie belastingontwijking

BRUSSEL, 18 november - De Groenen in het Europees Parlement hebben vandaag een voorstel (pdf) ingediend voor een parlementaire onderzoekscommissie naar belastingontwijking. Deze commissie moet naar aanleiding van het grootschalige bewijs voor belastingontwijking in Luxemburg gaan onderzoeken op welke manier de Europese Commissie en de EU-landen belastingontwijking hebben toegestaan of gefaciliteerd. GroenLinks verwacht dat zo'n onderzoekscommissie de druk op Nederland en andere belastingparadijzen verder zal opvoeren om een eerlijke bijdrage van multinationals in Europa af te dwingen.

Bas Eickhout: "Luxleaks is niet een uniek Luxemburgs probleem. Het is onbestaanbaar dat de honderden geheime belastingafspraken die Nederland met multinationals maakt, onbesproken blijven. Deze onderzoekscommissie kan de druk opvoeren op minister en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem om de fiscale lokkertjes voor multinationals voorgoed af te schaffen.”

De onderzoekscommissie moet onder andere kijken in hoeverre de Europese Commissie verzuimd heeft om de belastingdeals van landen met multinationals aan te pakken omdat die in strijd zijn met Europese mededingingsregels. Pas recentelijk is de Europese Commissie op kleine schaal onderzoeken gestart naar de afspraken met enkele bedrijven zoals Starbucks in Nederland. Bovendien willen de Groenen onderzocht hebben of individuele landen met hun oneerlijke belastingstelsel EU-afspraken over bijvoorbeeld houdbare overheidsfinanciën hebben ondermijnd.

Eickhout: "Multinationals betalen in veel gevallen in Europa minder dan een procent belasting, terwijl er keer op keer offers gevraagd worden van gewone Europeanen en kleine bedrijven om de begroting op orde te krijgen. Dat zou geen enkel Europees land moeten tolereren."

De eerste resultaten van de onderzoekscommissie zouden over zes maanden bekend moeten zijn. Eerst zullen de Groenen echter een meerderheid voor hun voorstel moeten vinden.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook