GroenLinks eist opheldering van Europese Commissie over NAM afvalwaterinjectie

BRUSSEL, 15 januari - De NAM lijkt de naamgeving van afvalwaterinjectie te hebben veranderd waardoor zij mogelijk niet onder de eisen valt die Europese wetgeving stelt voor afvalwaterzuivering. Dit blijkt uit documenten die zijn vrijgekomen via een Wob-procedure (Wet openbaar bestuur) van NRC Handelsblad (pdf, 82 MB). GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout eist via schriftelijke vragen in een spoedprocedure opheldering van de Europese Commissie.

Eickhout: “Het lijkt erop dat de NAM de regels met een woordspelletje aan hun laars probeert te lappen. Dat zou onacceptabel zijn en ik verwacht van de Europese Commissie dat zij in dat geval onmiddellijk ingrijpt.”

Door te spreken van 'production water' in plaats van 'disposal water' verwacht NAM dat het injecteren van zwaar vervuild water niet onder de Richtlijn voor Industriële Emissies valt, waardoor ze geen gebruik hoeven te maken van zogenaamde best beschikbare technieken. Eickhout: "Zo kan het afvalwater dat bij oliewinning in Drenthe vrijkomt zonder enige behandeling in Overijssel worden gedumpt. Dat is goedkoop voor NAM, maar enorm risicovol voor de bodem, grond- en drinkwater."

Met deze naamswijziging probeert de NAM onder Europese regelgeving uit te komen. Eickhout vraagt zich af in hoeverre de Nederlandse overheid hier een rol in vervuld heeft. “De belangen van de gas- en olie-industrie mogen niet ten koste gaan van mens, milieu en het klimaat," aldus Eickhout. “Ik vraag mij dan ook af hoe deze truc niet is opgemerkt door de overheid.” In het door NRC opgevraagde document staat in een email  (laatste pagina document) zelfs expliciet te lezen dat het Staatstoezicht op de mijnen de term “afvalwater” ontraadt.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook