GroenLinks: Europese Commissie moet ISDS uit TTIP houden

BRUSSEL, 5 mei 2015 - Zojuist heeft eurocommissaris Cecilia Malmström voor Handel voorstellen gepresenteerd over hoe zij investeringsbescherming en arbitrage (ISDS) in het kader van de onderhandelingen over het handelsverdrag met tussen de EU en de VS (TTIP) verder wil aanpakken. GroenLinks is ontstemd dat Malmström ondanks overweldigende weerstand, toch ISDS wil opnemen in TTIP.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Malmström is het paard achter de wagen aan het spannen. ISDS levert meer problemen op dan het oplost. De Europese Commissie moet aan de VS duidelijk maken dat de EU geen ISDS wil."

Investor-State Dispute Settlement geeft bedrijven de mogelijkheid om staten buiten nationale rechters om aan te klagen als hun investeringen worden bedreigd door overheidsbesluiten of wetgeving, zelfs als die ertoe dienen om mensen of het milieu te beschermen. Veel Europeanen maakten de afgelopen maanden hun zorgen kenbaar over de partijdigheid van arbiters, de inperking van de vrijheid om te reguleren en het omzeilen van nationale rechtsgang als gevolg van ISDS. De Europese Commissie probeert deze zorgen nu weg te nemen door ISDS op een aantal punten aan te passen.

Eickhout: "Het is mooi dat de Europese Commissie zich genoodzaakt voelt om de ergste aspecten van ISDS aan te passen. Maar de kernvraag blijft: welk probleem proberen we hier op te lossen? Daarop blijft de Europese Commissie het antwoord schuldig. De investeringen tussen de EU en VS zijn met meer dan 3.100 miljard euro per jaar over en weer ook zonder ISDS gigantisch. Waarom zouden we multinationals dan een extra instrument geven om overheden aan te klagen en daarmee onze democratie onder druk zetten?"

Eickhout ziet echter ook voordelen aan de hervormingsvoorstellen van Malmström die nu op tafel liggen. "Ze laten zien wat er allemaal niet deugt aan ISDS terwijl dit instrument wel gebruikt wordt in honderden bilaterale verdragen van EU-landen met veel ontwikkelingslanden. Laten we deze discussie dus aangrijpen om die bilaterale verdragen te herzien in plaats van ISDS alsnog in TTIP te fietsen. Als Malmström echt richting een permanent internationaal hof voor investeringsbescherming wil, dan moet ze daarover niet alleen een gesprek aangaan met de VS, maar juist ook met ontwikkelingslanden."

Ook in het handelsverdag tussen de EU en Canada dat nu voorligt, staat een ISDS-clausule. Eickhout: "Malmström kan nu laten zien dat ze serieus is door de onderhandelingen te heropenen om ISDS ook uit de deal met Canada weg te halen."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook