GroenLinks: Europese regeringsleiders moeten rechtsstaat Polen en Hongarije beter beschermen

Straatsburg, 15 januari 2020 - Zojuist sprak het Europees Parlement over de artikel 7-procedure die loopt tegen Polen wegens het afbreken van de Poolse rechtsstaat. De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat zij via een dwangmaatregel eist dat de Poolse regering de omstreden tuchtkamer sluit, waaraan rechters verplicht hun beslissingen moeten voorleggen. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik is blij dat de Commissie deze stap nu zet. Maar ze is ook kritisch op het optreden van de Europese regeringsleiders. 

Strik: "De regeringsleiders doen alsof zij in een impasse zitten omdat Polen een veto kan inzetten. Er zijn echter meer maatregelen die de EU-landen kunnen nemen, zoals het gezamenlijk indienen van een klacht tegen Polen bij het Europees Hof." 

Het is zorgwekkend dat in de Poolse senaat nieuwe wetgeving voorligt waarmee de Poolse regering rechters kan vervolgen die zich uitspreken voor een onafhankelijke rechtsstaat. “Zolang de regeringsleiders niet laten zien dat zij serieuze maatregelen nemen om de rechtsstaat in Polen te beschermen, zal dit soort wetgeving blijven opdoemen”, aldus Strik.

Procedure tegen Hongarije

Ondertussen loopt er ook een artikel 7-procedure tegen Hongarije, die met een twee derde meerderheid werd gestart door het Europees Parlement. Hierna was het aan de EU-landen om de procedure te starten, waarmee in het ultieme geval het stemrecht van Hongarije afgenomen kan worden. Tot nu toe heeft de Europese Raad twee besloten hoorzittingen georganiseerd, maar zijn concrete acties uitgebleven. Ondertussen holt de Hongaarse regering de democratie en rechtsstaat steeds verder uit. Dat blijkt ook uit recente rapporten van de Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa, de Europese Federatie van Journalisten en verschillende ngo’s.

Donderdag stemming

Morgen stemt het Europees Parlement over een resolutie. Hierin worden de regeringsleiders opgeroepen meer daadkracht te tonen door snel met concrete aanbevelingen en deadlines te komen richting de Poolse en Hongaarse regeringen. Deze resolutie is mede ondertekend door de Europese Volkspartij, de fractie waar de Hongaarse regeringspartij Fidesz deel van uitmaakt.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit berichtTwitter


Facebook


Whatsapp