GroenLinks geeft geen steun aan nieuwe Europese Commissie

Straatsburg, 22 oktober 2014 - "Juncker kiest eenzijdig voor een ouderwets Europa van liberalisering, handel en interne markt en toont geen ambitie op sociaal en milieugebied." Dat stelt Bas Eickhout, delegatieleider van GroenLinks in het Europarlement, na de hoorzittingen met het team eurocommissarissen dat Juncker heeft geformeerd. De Europese Groenen stemmen vandaag tegen de nieuwe Europese Commissie.

Eickhout noemt drie redenen waarom de Groenen team-Juncker niet steunen: dit team is te weinig duurzaam, te weinig sociaal en teveel gebaseerd op politiek handjeklap.

"Duurzame ontwikkeling zou in het hart moeten staan van de strategie om te komen tot een economisch sterk en toekomstbestendig Europa, maar uit alles blijkt dat duurzaamheid juist het kind van de rekening is geworden," aldus Eickhout. "Bovendien ziet het ernaar uit dat Juncker het eenzijdige bezuinigingsbeleid van zijn voorganger Barroso onverminderd voortzet, ten koste van de bescherming van mens en milieu. Daar lossen we de crisis niet mee op."

Eickhout ziet graag een sterke, meer politieke Europese Commissie. Hij was ook te spreken over het idee van Juncker om te werken met vicevoorzitters met een coördinerende taak. Maar bij de bemensing van de nieuwe Commissie is veel misgegaan. Eickhout: "De kwaliteit is aangetast door politieke spelletjes. Binnen de grote coalitie die Juncker steunt hebben de partijen de kritiek op elkaars kandidaten ingeslikt onder de dreiging dat een kandidaat van hun eigen politieke kleur geslachtofferd zou worden. Daardoor treedt nu een aantal zwakke of dubieuze commissarissen aan, zoals de oliebaron Cañete op de post klimaat. Deze schimmige vorm van politiek handjeklap is een slecht voorteken voor de transparantie die Europa nodig heeft."

De Groenen zullen zich de komende jaren inzetten om meerderheden te vinden om Europa socialer en groener te krijgen. Dat zal niet eenvoudig zijn met deze Commissie, verwacht Eickhout: "Met een commissaris als Katainen als coördinerend Eurocommissaris zitten de  bezuinigingshardliners op rozen. De vage toezeggingen over een sociaal Europa zie ik vooral als een laagje make-up om de sociaaldemocraten tevreden te houden."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook