GroenLinks komt in actie voor schone lucht

Amsterdam, 9 mei 2014 - GroenLinks voert aanstaande zaterdag in heel Nederland actie voor schone lucht. Lucht trekt zich niets aan van grenzen. Wat in het Ruhrgebied of in Groot-Brittannië uit de schoorsteen komt, trekt ook over Nederland. GroenLinks wil dat de Europese norm voor luchtkwaliteit veel strenger wordt, want de mensen hebben recht op schone lucht. Voor Nederland is dat hard nodig omdat we niet voldoen aan de norm die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoord is. Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, opent samen met de Europees lijsttrekker voor GroenLinks Bas Eickhout en lijstduwer Vincent Bijlo de actie in Amsterdam. Ze zullen met clean graffiti en verkeersborden aandacht vragen voor het belang van schone lucht.

Bas Eickhout, Europees lijsttrekker voor GroenLinks: “De lucht in Europa moet schoner om de gezondheid van alle Europeanen te beschermen. De huidige luchtvervuiling is simpelweg een te grote aanslag op onze longen.”

Eickhout voert namens de Groene fractie de onderhandelingen in het Europees Parlement over het verbeteren van de luchtkwaliteit. Hij wil dat de Europese concentratienorm voor luchtkwaliteit veel strenger wordt. Voor fijnstof naar 20 microgram per kubieke meter zoals de WHO aanbeveelt, in plaats van de 40 microgram die nu Europees toegestaan is.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is zaterdag in Utrecht om aandacht te vragen voor schone lucht. “GroenLinks vindt dat omwonenden in schone lucht moeten leven. Minister Schultz probeert de hele tijd om nét niet over de gezondheidsgrenzen heen te gaan.” Van Tongeren wil onder meer dat de maximum snelheid op ringwegen standaard naar 80 km per uur gaat. En voor snelwegen terug naar 120 km per uur of waar nodig zelfs naar 100 km per uur.

_________________________________________________

Noot voor de redactie niet voor publicatie:

Zaterdag 10 mei, van 11.30 tot 12.30 voeren Bram van Ojik, Bas Eickhout en Vincent Bijlo actie voor schone lucht in Amsterdam
Locatie: Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94-95, Amsterdam

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook