GroenLinks krijgt steun voor verlaging CO2-uitstoot vrachtwagens in Europees Parlement

STRAATSBURG, 14 november - Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met het GroenLinks-voorstel om vrachtwagens in de EU aanzienlijk minder CO2 te laten uitstoten. Vanaf 2025 moeten zware bedrijfsvoertuigen 20 procent minder CO2 uitstoten. Vanaf 2030 moet dat verder zijn teruggebracht tot 35 procent. Hiermee verstevigt het Europarlement het Commissievoorstel dat uitgaat van een reductie van slechts 15 procent in 2025 en 30 procent in 2030. “Ondanks zware tegenstand van de conservatieve partijen stemt een meerderheid van het Parlement in  met onze ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen voor vrachtwagens”, zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout.

 

Fabrikanten moeten ook investeren in schonere vrachtwagens. Vanaf 2025 moet 5 procent van de nieuwe vrachtwagens bestaan uit emissieloze of emissielage (waterstof of elektrisch) voertuigen. Vanaf 2030 moet dat 20 procent zijn. Een groter aanbod van schonere voertuigen zal een gunstig effect hebben op de aanschafprijs, verwacht Eickhout. “Dat maakt het voor bedrijven aantrekkelijker schonere vrachtwagens te kopen.” De CO2-uitstoot van vrachtwagens moet uiterlijk in 2050 op nul zitten.

 

Het terugdringen van CO2-uitstoot van vrachtwagens is hard nodig om ook maar een beetje in de buurt te komen van de doelen die zijn gesteld in het Akkoord van Parijs. Europa hobbelt nog altijd achteraan als het gaat om het aanpakken van CO2-normen en het stimuleren van de productie van emissiearme en emissievrije vrachtwagens. “Het is tijd voor de Europese Unie om in te zetten op schone vrachtwagens. Landen als de VS, China, Canada en Japan lopen niet alleen ver voor op ons met de aanpak van CO2-uitstoot. Ze zijn ook verder in het produceren van schonere voertuigen. We laten als Europa kansen liggen als we zelf geen stappen zetten richting duurzame alternatieven voor de transportsector”, aldus Eickhout.

 

De CO2-uitstoot van zware bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en touringcars, telt voor ongeveer 6 procent van de totale CO2-uitstoot in de Europese Unie en maar liefst 25 procent van het wegvervoer binnen de Unie. Rekening houdend met de verwachte groei binnen de transportsector op de weg zal de uitstoot, zonder concrete maatregelen, alleen maar toenemen. Het is daarom een belangrijk signaal dat het Europees Parlement instemt met een aanscherping van het Commissievoorstel en daarmee en nieuwe stap zet in de richting van de klimaatdoelen van 2030.

 

De raad heeft nog geen beslissing genomen, naar verwachting komen ze voor het einde van het jaar tot een besluit. 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook