GroenLinks laakt deal Europese Commissie

BRUSSEL, 8 oktober – “Wat een stap voorwaarts in de Europese democratie moest worden, dreigt ordinair handjeklap te worden.” Dat concludeert GroenLinks-delegatieleider Bas Eickhout na het bekend worden van de deal tussen sociaaldemocraten en christendemocraten in het Europees Parlement. Weliswaar werd een Sloveense liberaal weggestuurd, maar laten de twee partijen verder alle eurocommissarissen zitten, ondanks breed gedeelde kritiek. Timmermans zal naar verluid nog een thema bij zijn portefeuille krijgen: duurzaamheid. Er is echter geen enkele duidelijkheid over wat dit betekent. Daarom wil GroenLinks duidelijkheid hierover.

Eickhout: “Dat de sociaaldemocraten nu zoveel matige kandidaten slikken om maar hun eigen matige kandidaat te mogen houden, is een zeer teleurstellend einde van deze hoorzittingen. In Nederland spreekt men erover om dit mooie democratische systeem over te nemen. Maar ondertussen bewijst de grote coalitie dit mooie systeem geen dienst.”

De Spaanse kandidat Miguel Arias Cañete kreeg uiteindelijk steun van de sociaaldemocraten. Zij konden de meerderheid breken, maar lieten dat na. GroenLinks startte vanmiddag nog een twitteractie die leidde tot tweets van duizenden bezorgde Europeanen aan de twijfelende Europarlementariërs. Het mocht niet baten, de deal was rond. “Nu krijgen we dus een eurocommissaris die géén duidelijkheid wilde geven over de banden, die zijn familie onderhoudt met de olie-industrie en die in het verleden al meermaals in opspraak is geweest wegens belangenverstrengeling.”

Als wisselgeld voor Cañete zullen de sociaaldemocraten hoogstwaarschijnlijk een extra eurocommissaris krijgen en zal Timmermans Duurzame Ontwikkeling in zijn portefeuille krijgen. Eickhout wil dan ook duidelijkheid over deze verschuiving. “Een eurocommissaris die zich zo expliciet keert tegen de Ecodesign-richtlijn die energiebesparing afdwingt, zal tekst en uitleg moeten komen geven. Bedrijven als Philips rekenen op verdere implementatie van deze motor van de duurzame economie en ik zit niet te wachten op iemand die daar nonchalant over doet.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook