GroenLinks: Luxleaks? Pak belastingontwijking via Nederland aan!

DEN HAAG / BRUSSEL, 12 november - De GroenLinks parlementariërs Eickhout en Klaver willen vaart maken met de aanpak van belastingontwijking na het grootschalig bewijs voor belastingontwijking van multinationals via Luxemburg (Luxleaks). GroenLinks wil een enquêtecommissie in het Europees Parlement die belastingontwijking in de EU volledig in beeld gaat brengen. Dat moet ook licht werpen op andere landen dan Luxemburg zoals Nederland en Ierland die multinationals eveneens mogelijkheden bieden om vrijwel geen belasting te betalen.

Bas Eickhout: "Ik wil niet wachten op `Dutchleaks´. Een enquêtecommissie in het Europees Parlement moet nu een volledig beeld geven van de wanpraktijken zoals die in Luxemburg. De honderden geheime tax rulings die Nederland jaarlijks goedkeurt geven multinationals ook een oneerlijk voordeel ten opzichte van kleinere bedrijven en werkende mensen."

Op initiatief van de groene fractie debatteert het Europees Parlement woensdag met de Europese Commissie over de acute maatregelen die nodig zijn naar aanleiding van Luxleaks zoals het terugvorderen van deze onterechte belastingvoordelen. Helaas steunden de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen niet het groene verzoek om Commissie-voorzitter Juncker daarbij aanwezig te laten zijn. "Een gemiste kans om de geloofwaardigheid van de Luxemburger Juncker te herstellen", aldus Eickhout.

Na Luxleaks komt Nederland steeds meer in het vizier van andere Europese landen die hun belastinginkomsten zien weglekken via Nederland. Duitse media spreken van een "steueroase an der Nordsee". Uit onderzoek van Eurodad blijkt vandaag opnieuw dat Nederland de spin in het web van internationale belastingontwijking is.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver: "De positie van Nederland is niet houdbaar. Naast Juncker, speelt Minister Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep een cruciale rol in de Europese aanpak van belastingontwijking. Te vaak bereiken ons berichten dat Nederland in de EU en de OECD zo’n aanpak tegenwerkt. Het kabinet moet pro-actief een einde maken aan de oneerlijke belastingvoordelen voor multinationals."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook