GroenLinks ontstemd over machtsmisbruik parlementsvoorzitter Schulz

BRUSSEL, 3 april 2014 - “De bokkensprongen van Schulz nemen steeds vreemdere vormen aan." Dat constateert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout over de merkwaardige handelswijze van parlementsvoorzitter Martin Schulz. Vandaag stemt het Europees Parlement over een rapport dat al in de bevoegde commissie was goedgekeurd, maar waar Schulz achteraf een paragraaf  heeft laten schrappen. Het gaat om een paragraaf waarin Schulz zelf wordt bekritiseerd.

Volgens Eickhout belemmert Schulz de goede werking van het Europees Parlement. “Hij kan duidelijk de scheiding niet meer aanbrengen tussen zijn huidige functie en zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.”

Schulz is kandidaat namens de sociaaldemocraten om de voorzitter van de Europese Commissie te worden. De Europese Groenen waarschuwden al eerder voor de ongewenste mengeling van belangen. “Terecht”, stelt Eickhout vast, “want Schulz blijkt zijn naaste medewerkers hoge functies in het Europarlement gegeven te hebben en zet hen bovendien in voor de eigen campagne die hij voert voor zijn volgende baan.”

De gewraakte tekst staat in een rapport over de jaarrekening van het Europees Parlement voor 2012. De bedoeling van zo'n rapport is het bevestigen van de manier waarop het Europarlement bestuurd werd in die periode en van de correcte omgang met het eigen budget. Voorzitter Schulz liet echter na stemming een paragraaf verwijderen waarin hem naast vriendjespolitiek nog een aantal zaken meer verweten worden. Zo bleek Schulz in de zaak van de opgestapte commissaris John Dalli drie maanden gewacht te hebben om een brief van de onderzoeksrechter door te spelen.  Daarnaast rept de bewuste paragraaf over een kritisch rapport over het antifraudebureau OLAF. Ook dat zou maanden blijven liggen zijn op Schulz' bureau.

“Als dit de wijze is waarop Schulz het voorzitterschap van de Europese Commissie wil vormgeven dan is dat weinig hoopvol,” concludeert Eickhout. ”Democratie is gebaat bij transparantie en openheid. Schulz moet de schijn van belangenverstrengeling voorkomen, maar slaagt daar onvoldoende in.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook