GroenLinks: Stel aanpak belastingontwijking centraal in Brexit-onderhandelingen

BRUSSEL, 30 november - Het Verenigd Koninkrijk moet de schadelijke rol van zijn overzeese gebieden in internationale belastingontwijking aanpakken. De EU moet dit als harde eis stellen in de onderhandelingen over Brexit, vindt GroenLinks. Dit is de belangrijkste aanbeveling van een nieuw onderzoek in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Britse regering heeft openlijk geflirt met het aanjagen van een belastingrace naar de bodem om aantrekkelijk te blijven voor bedrijven na Brexit. Die strategie is onacceptabel. Bij het vormgeven van toekomstige economische betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moet de EU aandringen op het sluiten van Britse belastingparadijzen en de routes voor belastingontwijking.”

Het onderzoek laat zien dat het Verenigd Koninkrijk, met onder andere een nultarief op bedrijfswinsten in bijna alle overzeese gebieden en speciale belastingregels voor buitenlandse niet-ingezeten burgers, nu al een belastingparadijs is. De Britse verlaging van de vennootschapsbelasting leidt in Nederland en elders in Europa tot een race naar de bodem. GroenLinks wil die race stoppen zodat bedrijven net als burgers een eerlijke bijdrage leveren aan publieke voorzieningen waar ook zij gebruik van maken.

“Het zou een onacceptabele uitkomst zijn als Brexit belastingontwijking nog erger maakt”, aldus Eickhout. “Als EU-lid heeft het Verenigd Koninkrijk een Europese aanpak van belastingontwijking vaak gefrustreerd en zijn overzeese gebieden zoals Jersey, Guernsey en Isle of Man beschermd. Laat Brexit het begin zijn van een daadkrachtigere aanpak van belastingontwijking.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook