GroenLinks: Sterkere Europese Commissie vraagt sterkere democratische controle

BRUSSEL, 10 september 2014 - Vandaag presenteerde Juncker zijn voorstel voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens GroenLinks-delegatieleider Bas Eickhout maakt het voorstel duidelijk dat de Europese Commissie geen ambtenarenapparaat is, maar een politieke 'regering' van de EU. Eickhout juicht deze ontwikkeling toe omdat steeds meer grote uitdagingen een sterkere EU vraagt. GroenLinks steunde daarom ook de procedure van Spitzenkandidaten, zodat de Europese verkiezingen invloed hebben op wie de voorzitter van de Europese commissie wordt. Dat Juncker deze handschoen ook verder oppakt en beleidsoverkoepelende vice-voorzitters creëert en zo hiërarchie binnen de achtentwintig eurocommissarissen aanbrengt, heeft dan ook de steun van GroenLinks. Eickhout vreest wel voor de inhoudelijke agenda die deze Europese Commissie zal willen uitvoeren.

"Kennelijk zien de lidstaten in dat Europa gediend is met stevige bestuurders die politiek maken, gezien de hoeveelheid zwaargewichten die de zij afvaardigen," concludeert Eickhout. "Een politiekere Commissie betekent echter ook dat de politieke controle beter moet. Nog steeds kan het Europarlement geen individuele eurocommissarissen afkeuren. En dat is juist nodig in een politiekere Commissie met meer zwaargewichten."

Volgens Eickhout zal een sterkere Europese Commissie tegenwicht moeten hebben van een sterk Europarlement dat hen controleert en kan bijsturen. Het precieze programma moet nog verder worden uitgewerkt, maar volgens Eickhout voorspelt het voorstel van Juncker geen duurzame weg uit de crisis. "De invulling van de poppetjes geeft al een idee over welke richting Juncker denkt. Door de liberaal Katainen als supervisor boven sociaaldemocraat Moscovici te zetten lijkt de kille begrotingspolitiek onder Rehn snoeihard verder te gaan, terwijl nota bene de Brit Hill de financiële markten moet gaan reguleren.”

Het Europees Parlement start eind september met de hoorzittingen van de eurocommissarissen. Vervolgens zal het Europarlement alleen een ja of nee kunnen uitspreken tegen de Europese Commissie als geheel.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook