GroenLinks steunt Europese aanpak belasting op techbedrijven

BRUSSEL , 21 maart -De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd dat EU-landen beter in staat stelt om grote digitale bedrijven belasting te laten betalen. GroenLinks steunt dit voorstel waarmee de overheden eindelijk grip krijgen op grote techgiganten zoals Google, Facebook en Apple die miljarden aan belasting ontwijken.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Europese belastingstelsels stammen nog uit de tijd van fabrieken en weten totaal geen raad met verdienmodellen gebaseerd op data en algoritmes. Het is zaak dat de lidstaten vaart maken om techbedrijven een eerlijke bijdrage te laten leveren.”

Er zijn verschillende voorbeelden van techgiganten die ondanks gigantische groei en omzet nauwelijks belasting afdragen. Google heeft miljarden aan belasting ontweken via Nederland en Bermuda. Facebook betaalde met een miljardenomzet slechts 5000 euro belasting in het VK en Apple betaalde in Ierland 13 miljard euro te weinig belasting volgens de Europese Commissie. Het voorstel van de Commissie bestaat uit twee strategieën om de digitale economie te belasten. Op korte termijn stelt de Commissie een richtlijn voor die de grootste digitale diensten belast op basis van advertentie-inkomsten en gebruikersdata per lidstaat in plaats van op basis van winst. Daarbij doet het er niet langer toe dat een bedrijf niet fysiek aanwezig is in een land. Op langere termijn stelt de Commissie voor om de winst van techbedrijven stelselmatig te belasten door nieuwe regels te maken die de juridische aanwezigheid van een bedrijf verbindt aan de hoeveelheid gebruikers en online contracten in een land. Dit voorstel vereist ook dat landen hun bilaterale belastingverdragen met andere landen waaronder de VS herzien.

Voor beide voorstellen is echter unanimiteit vereist onder de 27 lidstaten. Dit is een terugkerend probleem om daadkrachtig te kunnen optreden tegen belastingontwijking. Eickhout: “De EU snijdt zichzelf in de vingers door unanimiteit te vereisen bij maatregelen om belastingontwijking aan te pakken. Het is niet uit te leggen dat landen als Luxemburg, Ierland of Nederland met een vetorecht de hele EU verhinderen om techgiganten eindelijk fatsoenlijk te laten bijdragen.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook