GroenLinks teleurgesteld over falen Europese netneutraliteit

STRAATSBURG, 27 oktober - Het Europees Parlement stemde dinsdag in met veel te zwakke spelregels voor telecomaanbieders. Deze nieuwe regels zullen de veel sterkere bescherming zoals die nu onder andere voor netneutraliteit in Nederland geldt definitief vervangen. Volgens GroenLinks is dat een belangrijk verlies voor de Europese burger en voor de Europese economie.

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, reageert teleurgesteld over de uitslag. “Het lijkt leuk als je gratis data krijgt voor bijvoorbeeld Spotify bij je telefoonaansluiting, maar het heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het internet.” De investeringen in sneller internet zullen dalen, omdat telefoonaanbieders willen gaan verdienen aan wat je doet op internet. “Daar wordt op lange termijn niemand beter van.”

Sargentini maakt zich bovendien zorgen over de ontwikkeling van innovatieve start-ups in Europa. “Met deze nepneutraliteit is het veel moeilijker om succes te hebben als nieuwkomer. Grote, gevestigde bedrijven kunnen zich veroorloven om de concurrentie weg te drukken. De regeringen kiezen dus voor de gevestigde telefoonaanbieders boven innovatie en vernieuwing. Dat is dood en doodzonde.”

Een reeks van wijzigingsvoorstellen, onder meer van GroenLinks, werden vandaag niet aangenomen door een blokkade van sociaal- en christendemocraten. Daarmee werd het voorstel van de Europese ministers aangenomen, met alle mazen die daarin zijn opgenomen. Deze tekst zal nu wet worden in heel Europa.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook