GroenLinks: Voorkom wegsluizen Russische tegoeden

BRUSSEL, 6 maart 2014 - De Europese regeringsleiders hebben vandaag concrete steun toegezegd aan het belegerde Oekraïne en sancties tegen agressor Rusland afgesproken. GroenLinks verwelkomt deze besluiten. Tweede Kamerlid Jesse Klaver en Europarlementariër Bas Eickhout roepen de Nederlandse regering op om per direct te voorkomen dat hier aanwezige vermogens van Russische functionarissen en oligarchen worden weggesluisd naar belastingparadijzen buiten de Europese Unie.

De Europese sancties komen in stappen. Als Poetin niet binnen enkele dagen aan de onderhandelingstafel verschijnt, kan de EU overgaan tot inbeslagname van Russische vermogens. Dat is in lijn met de motie van GroenLinks en PvdA die de Tweede Kamer gisteren aannam.

Jesse Klaver: "De Russische elite rond Poetin heeft een deel van de opbrengsten van corruptie, misdaad en belastingfraude gestald bij West-Europese banken en trustkantoren. Inbeslagname van deze vermogens zou hard aankomen bij de Poetin-clan. Ik vraag de Nederlandse regering meteen maatregelen te nemen om te voorkomen dat Russische vermogens worden weggesluisd voordat inbeslagname kan plaatsvinden. Dat kan bijvoorbeeld door het stilleggen van verdachte transacties, zoals ook met Oekraïense vermogens is gebeurd."

Bas Eickhout is blij met de afgesproken steun voor Oekraïne, waaronder de spoedige ondertekening van de politieke hoofdstukken van het associatieakkoord tussen Oekraïne en de EU. "Dat akkoord staat symbool voor de vrijwillige toenadering van Oekraïne tot de EU die Poetin al jarenlang probeert te dwarsbomen."

Eickhout betreurt het daarentegen dat de Europese regeringsleiders geen wapenembargo tegen Rusland hebben afgesproken. "Rusland heeft moderne oorlogsschepen besteld in Frankrijk. Na Poetins invasie van de Krim is het onbestaanbaar dat dit wapentuig wordt afgeleverd." Over twee weken komen de regeringsleiders opnieuw bijeen om over energiebeleid te spreken. "Dat is dé kans om als Europese Unie voluit in te zetten op duurzame energie en energiebesparing, zodat we minder afhankelijk worden van Poetins gas en olie", aldus Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook