GroenLinks wil Europese actie tegen cloudspionage

BRUSSEL, 29 mei 2013 - Europese bedrijven mogen niet langer persoonlijke gegevens van hun klanten doorspelen aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, wil dat de Europese Unie ferm optreedt tegen deze cloudspionage. Dat staat in het ontwerprapport over de cloudcomputing-strategie van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dat Sargentini vandaag presenteerde in het Europees Parlement.

De Verenigde Staten hebben sinds 2007 wetten die bedrijven verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten. Een directeur van de CIA heeft pas nog toegegeven dat deze diensten "fundamenteel alles verzamelen en voor altijd proberen te vast te houden", ook als je nergens van verdacht wordt. Alle bedrijven die actief zijn in Amerika lopen kans om met deze wetten geconfronteerd te worden. Ze moeten de overdracht van informatie geheim houden voor hun klanten.

Sargentini: "Zelfs data die in Europa worden opgeslagen kunnen dus doelwit worden van deze spionage. Dat kunnen we in Europa niet accepteren. Deze Amerikaanse wetten moeten van tafel. Daarom wil ik dat de EU het verlenen van medewerking aan deze wetten expliciet verbiedt.”

Zo'n verbod is op zich niets nieuws, aldus Sargentini. De EU kent al een wet die het Europese bedrijven verbiedt om mee te werken aan de Amerikaanse boycot van Cuba. "Ik wil dat deze wet wordt uitgebreid om ook medewerking aan de spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten te verbieden. Met name voor cloudbedrijven schept dat duidelijkheid."

Het rapport dat Sargentini schreef voor de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement doet nog meer voorstellen om de cloudstrategie van Kroes aan te scherpen. Sargentini wil bijvoorbeeld dat er wettelijke maatregelen komen om de netneutraliteit te garanderen, zodat alle clouddiensten een eerlijke kans hebben om succesvol te worden. Ook waarschuwt ze dat legale gebruikers van de cloud de toegang tot hun gegevens niet mogen verliezen als de politie servers offline wil halen waarop ook illegaal materiaal staat. Tenslotte wil Sargentini dat de algemene voorwaarden die cloudaanbieders opstellen eerlijker worden – ze zijn nu wel heel vaak zwaar in het voordeel van de aanbieder.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook