GroenLinks wil nieuwe duurzaamheidseisen voor financiële sector verder aanscherpen

BRUSSEL, 24 mei - De Europese Commissie heeft voorstellen gepresenteerd om de financiële sector te verduurzamen. Institutionele beleggers moeten duurzaamheidsoverwegingen en -risico’s gaan meewegen in hun investeringsbeslissingen en daarover verantwoording afleggen. Ook doet de Commissie voorstellen voor Europese definities over welke investeringen en obligaties als “groen” kwalificeren en komen er eisen aan groene indices. GroenLinks pleit al jaren voor grondige verduurzaming van het financieel stelsel en is blij dat er eindelijk wetgeving op tafel ligt. Tegelijkertijd ziet GroenLinks nog ruimte voor verbetering van de voorstellen.

Bas Eickhout: “Het beestje is er, nu moet het nog tanden krijgen. De Europese Commissie concentreert zich vooral op het definiëren van wat ‘groen’ is. Daarmee lopen we het risico om een groene niche te creëren terwijl de grote meerderheid van de investeringen op de oude voet verdergaat. Duurzaamheid moet het nieuwe normaal worden. Ook in de financiële wereld”, aldus Eickhout.

GroenLinks wil daarom dat de EU zich ook uitspreekt over welke investeringen niet duurzaam zijn en prikkels inbouwt om deze investeringen uit de weg te gaan en af te bouwen. Ook wil GroenLinks dat de definitie van duurzaamheid niet wordt beperkt tot klimaatverandering, zoals de Commissie als eerste stap voorstelt. “Investeringen moeten over de volle breedte getoetst worden voor hun effect op mens en milieu.”, aldus Eickhout.

De voorstellen worden nu in behandeling genomen door het Europees Parlement en de ministers van de EU-lidstaten. GroenLinks zal de voorstellen grondig bestuderen en aanscherpingen voorstellen in het Europees Parlement.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook