GroenLinks wil opheldering over mogelijke belastingontwijking door IKEA

Verschillende EU-landen zijn naar schatting één miljard euro aan belastinginkomsten misgelopen als gevolg van belastingontwijking door IKEA via Nederland, België, Luxemburg en Liechtenstein. Daarop wijst onderzoek in opdracht van de Groene fractie in het Europees Parlement. GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Wiebes over de schadelijke rol van Nederland hierin.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff: “Nederland kan niet langer zijn verantwoordelijkheid ontlopen. Dit rapport laat duidelijk zien dat Europese wetgeving alleen onvoldoende is om belastingontwijking via Nederland te kunnen stoppen. Nederland moet echt zelf aan de bak. Het mag niet zo zijn dat andere landen hun fair share belasting niet kunnen innen, omdat Nederland dubieuze belastingvoordelen uitdeelt aan multinationals.”

Het onderzoek laat zien hoe IKEA miljarden aan royalty's belastingvrij door Nederland kan laten stromen. Het bedrijf is opgesplitst in verschillende delen: IKEA-groep en de inter-IKEA-groep. De eigenaar van de IKEA-groep is de stichting INGKA is die in Nederland geregistreerd staat en zich voordoet als liefdadigheidsinstelling. Hoewel de verschillende onderdelen formeel gescheiden organisaties zijn, blijkt dat de familie van IKEA-oprichter Kamprad en hun naasten invloed uitoefenen op deze onderdelen. Ook gebruikt IKEA gaten in de belastingwetten van Luxemburg en Liechtenstein.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Wat IKEA doet deugt niet, maar het echte probleem ligt bij de wetten van Nederland en andere EU-landen die dit mogelijk maken. Hun regeringen blijven het opnemen voor multinationals ten koste van werknemers en kleine bedrijven die wel gewoon het volle belastingtarief betalen."

Eickhout roept samen met zijn collega's eurocommissaris Vestager in een brief op om de IKEA-zaak te onderzoeken. Eerder concludeerde Vestager dat Nederland illegale belastingvoordelen aan Starbucks gaf. "Als meubelmaker was die wél gewoon belasting betaalt, zou ik een klacht indienen bij de Europese Commissie."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook