GroenLinks wil snel betere gegevensbescherming in Europa

Straatsburg, 11 maart 2014 - Morgen stemt het Europees Parlement over een nieuwe Europese wet voor bescherming van persoonsgegevens. De voorstellen van de Groene rapporteur Jan Phillipp Albrecht verbeteren de privacybescherming op veel punten. De nieuwe wet moet de regels in de hele Europese Unie gelijktrekken. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is de wet een belangrijke stap vooruit in de bescherming van persoonsgegevens.

Sargentini: "Mensen verdienen bescherming tegen de toenemende gegevenshonger van bedrijven en overheden. Deze wet helpt om controle terug te winnen over je eigen gegevens."

Sargentini doet dan ook een klemmend beroep op de Europese Raad van Ministers om de nieuwe wet zo snel mogelijk over te nemen.

Drie van de belangrijkste verbeteringen op een rij:

  • Geen dataoverdracht voor buitenlandse opsporing

De nieuwe verordening verbiedt het om gegevens over burgers te overhandigen aan niet-Europese opsporings- en inlichtingendiensten. Dat mag alleen nog nadat de Europese autoriteiten daarvoor toestemming hebben gegeven.

  • Hoge boetes zetten aan tot gedragsverandering

Een belangrijke verbetering is volgens Sargentini de hoge boetes voor bedrijven die op schending van de spelregels komen te staan. Die boetes kunnen oplopen tot 100 miljoen Euro, of vijf procent van de jaaromzet.

  • Beter zakendoen met duidelijke en gelijke spelregels

Europa wordt met de nieuwe regels toonaangevend in de wereld. Klanten die bescherming van hun gegevens belangrijk vinden, vinden in Europa de beste juridische voorwaarden. Tegelijk neemt de regeldruk voor bedrijven af, omdat het woud aan regels in de verschillende landen gelijk wordt getrokken.

Na de stemming morgen is het woord aan de Europese Raad van Ministers. Die ligt echter dwars. Vooral de Britse regering lijkt geen haast te maken met de nieuwe spelregels. "Databescherming is altijd een stiefkindje geweest in Groot-Brittannië," stelt Sargentini. "Groot-Brittannië is zwaar medeplichtig aan de NSA-spionagepraktijken en tapt zelf op grote schaal het internet af. George Orwell draait zich om in zijn graf. Dat ze nu de gegevens van alle Europese burgers in gijzeling nemen, daarmee plaatsen ze zich in de wereld na Snowden volstrekt buiten de realiteit."

Zie ook het interview met Jan Phillipp Albrecht door de Volkskrant.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook