GroenLinks zorgt voor belangrijke stap vergroening financiële sector

STRAATSBURG, 11 maart - Op voorstel van rapporteur Bas Eickhout hebben Europarlementariërs vandaag voor een wet gestemd voor maatregelen om de financiële sector te vergroenen. De ambitieuze voorstellen van GroenLinks om groene investeringen te stimuleren, haalden een meerderheid. Een krappe rechtse meerderheid verzwakte echter de voorstellen om ook vervuilende investeringen te ontmoedigen. Naar verwachting komt er in april een nieuwe kans voor het hele parlement om de wet verder aan te scherpen.

Eickhout: “In het klimaatakkoord van Parijs belooft de wereld om financiële stromen in lijn te brengen met het wereldwijde klimaatdoel. Daarvoor moet duurzaam investeren van uitzondering naar nieuwe norm worden. De investeringen van nu bepalen hoe onze economie er over twintig jaar uitziet. Het is treurig dat CDA en VVD weer eens hun fossiele gezicht laten zien door lastige discussies over vervuilende investeringen uit de weg te gaan.”

Na een maandenlange politieke strijd en intensieve lobby vanuit het bedrijfsleven stemden de gezamenlijke commissies Economische zaken en Milieu maandagavond over het voorstel van de Europese Commissie voor een duurzaamheidsclassificatie van investeringen. Hiermee zet de EU een belangrijke stap naar toekomstig beleid om duurzame investeringen te stimuleren en greenwashing tegen te gaan.

Het Europees Parlement wil dat alleen beleggingsproducten die aan wettelijke duurzaamheidsstandaarden voldoen als ‘duurzaam’ mogen worden verkocht. Een rechtse meerderheid schoot echter enkele gaten in de wet waardoor onder andere voorstellen om duurzame investeringen ook te toetsen op respect voor mensenrechten werd verworpen.

Op aandringen van de groene fractie kwam de Europese Commissie vorig jaar met een actieplan voor verduurzaming van de financiële sector. Het wetsvoorstel voor een raamwerk van duurzame investeringen was echter te bescheiden aangezien het niet op de hele financiële sector maar slechts op specifieke groene financiële producten gericht was. 

Naar verwachting stemt in april het voltallige Europees Parlement over de voorstellen. GroenLinks zal dan opnieuw voorstellen voorleggen voor verduurzaming van de gehele financiële sector en het in kaart brengen van de meest vervuilende investeringen.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook