Herziening anti-witwasrichtlijn benadrukt noodzaak tot transparantie

STRAATSBURG, 5 juli - Vandaag presenteerde de Europese Commissie nieuwe voorstellen om belastingontduiking en financiering van terrorisme harder aan te pakken. De versnelde herziening van de vierde anti-witwasrichtlijn volgt na de onthullingen van de Panama Papers en de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs van vorig jaar. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini onderhandelde namens het Europees Parlement de vierde anti-witwasrichtlijn: “Er gaan miljarden om aan belastinggeld in criminele activiteiten en dat moeten we steviger aanpakken.”

Sargentini is verheugd dat de Europese Commissie onder meer voorstelt het register van uiteindelijke belanghebbenden (het UBO-register) compleet openbaar te maken en bestaande constructies ook onder de loep te houden. Het UBO-register wist Sargentini in 2015 de wetgeving in te krijgen ondanks tegenstand bij de Europese ministers en de Commissie. “Het is prettig dat de Commissie de voordelen van dit register nu zo volmondig onderkent.  Swiss Leaks, Lux Leaks en de Panama Papers bewijzen allemaal hoe belangrijk de rol van onderzoeksjournalistiek is. Een goed functionerend openbaar register helpt daar bij.”

Sargentini leidt ook nu weer de onderhandelingen namens het Europees Parlement: “De Commissie zet een stap in de goede richting, maar er blijven mazen in de wet bestaan.” Zo wil Sargentini trusts veel harder aanpakken en is strenger toezicht en naleving van de bestaande regels nodig. “Keer op keer worden we geconfronteerd met grootschalige misstanden bij belastingen. Ook Nederland draagt daar aan bij. Verdergaande belastingtransparantie is dan ook essentieel om belastingontduiking en -ontwijking onmogelijk te maken.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook