Hof: bewaarplicht telecomgegevens in strijd met Europese grondrechten

BRUSSEL, 8 april 2014 - Het Europees Hof van Justitie besloot dinsdag dat de Europese bewaarplicht telecomgegevens in strijd is met de Europese grondrechten en met terugwerkende kracht wordt afgeschaft. GroenLinks strijdt al jaren tegen de bewaarplicht, die telecom- en internetbedrijven verplicht om gegevens over hun gebruikers tot twee jaar te bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt door politie en justitie. De richtlijn is de meest privacy-schendende wet van Europa en is al in in verschillende Europese landen ongrondwettelijk verklaard.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is dan ook blij met het vonnis. “De bewaarplicht is een dure, privacyvretende en vooral onnodige wet. Ondanks herhaaldelijk aandringen, kan de Europese Commissie niet eens aantonen dat het helpt tegen criminaliteit.”

De wet lijkt niet meer reparabel na de uitspraak, stelt Sargentini: “Na de onthullingen van Snowden over het gedrag van de veiligheidsdiensten is massale opslag van data niet meer acceptabel.” GroenLinks maakt dan ook van het definitief ten grave dragen van de bewaarplicht de inzet maken van de Europese verkiezingen in mei. In plaats van de bewaarplicht stelt Sargentini voor een quick freeze systeem te bouwen. Daarmee krijgt politie de mogelijkheid om telecomgegevens van een verdachte te laten vastzetten zonder tussenkomst van een rechter, waarna de rechter bepaalt of de gegevens vrij komen voor onderzoek.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook