Hongarije: Voor GroenLinks is de maat vol

BRUSSEL, 26 april  – Onder de scepter van Viktor Orbán is Hongarije steeds verder aan het afdrijven van een gezonde democratie naar een autoritair regime. Buitenlandse NGO's worden in een kwaad daglicht gezet, kranten worden gedwongen te sluiten, asielzoekers worden aan de grens opgesloten in containers en migranten worden vergeleken met terroristen. Laatste wapenfeit van Orbán is de lancering van een referendum over “Brusselse bemoeizucht” en de poging om de Centraal Europese Universiteit te sluiten.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelt tot haar teleurstelling vast dat Orbán meermaals ter verantwoording is geroepen, maar dat de Europese Commissie nog steeds geen concrete actie onderneemt: "De heksenjacht van de Hongaarse overheid op alles wat thuishoort in een gezond werkende democratie en rechtsstaat moet tot een halt worden geroepen. De waarden van Europa staan op het spel. Ik verwacht van de Europese Commissie dat zij die bewaakt.”

Vandaag debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie en Orbán over de verslechterde situatie in Hongarije. Het jarenlange bewind van Orbán heeft de fundamentele rechten, democratie en rechtsstaat uitgehold. "Dit kunnen we absoluut niet hebben in de Europese Unie", aldus Sargentini. "De Europese Unie is gebouwd op de waarden van democratie en rechtsstaat De Europese Commissie dient als hoeder van de Verdragen de landen die deze gezamenlijke waarden aantasten maatregelen te nemen."

Sargentini hekelt het gedraal van eurocommissaris Frans Timmermans en de Europese lidstaten rond Hongarije: "We hebben meerdere debatten gehad over de situatie in Hongarije de afgelopen jaren. Ondanks de vele zorgen en waarschuwingen glijdt Hongarije steeds verder af naar een autoritair regime. De Commissie en de lidstaten moeten daarom serieus kijken naar het tijdelijk op non-actief zetten van Hongarije."

Het Europees Parlement overweegt of zij een resolutie ter stemming zal voorleggen om de Hongaarse regeringsplannen te veroordelen. Het hangt sterk af van de Europese christendemocraten of deze stemming er komt. Zij hebben tot nu toe hun partijgenoot de hand boven het hoofd gehouden.

Het debat is vanaf 15u live te volgen via de website van het Europarlement.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook