Hormoonverstorende stoffen: Europese Commissie komt met schandalig voorstel

BRUSSEL, 15 juni - “Een zwarte dag voor de volksgezondheid, maar een goede dag voor de chemische industrie”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout teleurgesteld vast. Na jarenlange vertraging en een verloren rechtszaak kwam de Europese Commissie woensdag eindelijk met een voorstel om criteria vast te stellen of een stof een negatief effect heeft op het hormonaal stelsel. Eickhout: “Wederom is bevestigd dat de Europese Commissie economische belangen boven gezondheid zet.”

Het lijkt er op dat de Europese Commissie kiest voor zo'n brede definitie dat alle stoffen die ons hormoonaal stelsel negatief beïnvloeden, gewoon op de markt toegelaten kunnen blijven worden. De Europese Commissie stelt namelijk dat er een bewezen negatief effect op mensen moet zijn voordat een stof als hormoonverstorend aangewezen kan worden. Een bewezen negatief effect op dieren telt niet.

Eickhout: “Het is vrijwel onmogelijk om dit vast te stellen. De gevolgen van hormoonverstorende stoffen zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kan je niet zomaar allerlei testen op mensen los gaan laten. Dit druist volledig in tegen alle voorgaande regelgeving rondom chemische stoffen en het voorzorgsprincipe.”

“In het Europees Parlement ga ik er alles aan doen een meerderheid te krijgen om dit schandalige voorstel tegen te houden,” aldus Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook