Hormoonverstorende stoffen: industriële belangen staan niet boven de wet

BRUSSEL, 28 september - Het is GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout opnieuw gelukt om een voorstel van de Europese Commissie over hormoonverstorende stoffen terug naar de tekentafel te sturen. Eickhout vindt het echter betreuringswaardig dat het al bijna acht jaar duurt om tot regels te komen. “Belangen van de chemische industrie zijn, wat de Europese Commissie betreft, duidelijk belangrijker dan de volksgezondheid. De bochten waarin ze zich wrint om ervoor te zorgen dat de ‘wetenschappelijke’ criteria zo min mogelijk impact hebben, worden steeds bizarder.”

In 2009 besloten het Europees Parlement en de EU-landen dat pesticiden geen hormoonverstorende werking mogen hebben. De Europese Commissie kreeg vervolgens de opdracht om met wetenschappelijke criteria te komen aan de hand waarvan wettelijk bepaald kan worden wat een hormoonverstorende stof is, en wat niet.

Eickhout: “De chemische industrie begreep dat zulke criteria grote gevolgen kunnen hebben. Hormoonverstorende stoffen vind je namelijk niet alleen in pesticiden, je vindt ze overal: van plastic tot zonnebrandcrème. De industriële lobby draait op volle toeren en heeft nu al jaren vat op de Europese Commissie.”

Jaren van uitstel volgde. Er moest zelfs een rechtszaak van de EU-landen en het Europees Parlement aan te pas komen, voordat de Commissie überhaupt met een voorstel kwam. Vervolgens werden de criteria zo opgesteld dat alle hormoonverstorende stoffen vrijuit gingen. Het Europees Parlement wees het voorstel af.

Eickhout: “In het laatste voorstel zijn de criteria eindelijk beter, maar komt de Europese Commissie met allerlei uitzonderingen wanneer de criteria niet gelden. Dat mag echter helemaal niet volgens de wet. De Commissie moet met wetenschappelijke criteria komen, vervolgens is het aan de EU-landen en het Europees Parlement om de uitzonderingen te bepalen. Industriële belangen gaan nu zelfs boven de wet. Gelukkig heeft de milieucommissie van het Europees Parlement daar een stokje voor gestoken.”

Volgende week stemt het voltallige Europese Parlement over het bezwaar van Eickhout.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook