BRUSSEL, 1 februari - “We wisten al dat Nederland het Europees gezien slecht doet als het om duurzame energie gaat. Dat Nederland momenteel de grootste achterblijver van allemaal is, kwam echter als een verassing. Gelukkig zitten er een aantal windparken aan te komen, maar het is nog lang niet genoeg,” stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in reactie op een woensdag verschenen rapport van de Europese Commissie.
Alle EU-landen hebben een bindende duurzame energie doelstelling voor 2020. De bijbehorende Europese wetgeving heeft voor al die landen een indicatief traject uitgestippeld om bij te houden of ze op koers liggen om hun doelstelling te halen. Het rapport over de Energie Unie van de Europese Commissie toont aan dat Nederland de enige is die in 2014 niet op koers lag.
Eickhout: “Vijfentwintig Europese landen overtreffen het uitgestippelde traject. Er zijn zelfs een aantal landen die nu al hun doelstelling voor 2020 gehaald hebben. Uit het rapport blijkt dat Nederland ook het volgende meetpunt in 2016(1) bij lange na niet gaat halen. Frankrijk en Luxemburg liggen eveneens niet op koers, maar met een minder groot gat.”
Als je naar de voorspellingen van 2020 kijkt dan zie je dat het beeld enigszins bijtrekt. Eickhout: “Gelukkig zitten er dankzij het Energieakkoord een aantal projecten in de pijpleiding. Maar onze doelstelling gaan we in het huidig tempo niet halen. In plaats van de 14% komen we uit op 13%. Alleen Luxemburg doet het slechter.”
“Nederland laat enorme kansen liggen als het gaat om groene werkgelegenheid en groene innovatie. Hoog tijd dat we de Nederlandse Klimaatwet, inclusief de doelstelling voor 100% duurzame energie in 2050, invoeren om de huidige trend te corrigeren,” aldus Eickhout.
(1 Het verzamelen, analyseren en controleren van de data kost tijd, vandaar dat er nog geen definitieve cijfers voor 2015 en 2016 beschikbaar zijn.)
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu
Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.