Industriecommissie besluit over doelstellingen energie-efficiëntie en duurzame energie

BRUSSEL, 29 november - De EU moet in 2030 voor 40 procent zuiniger omgaan met energie als het aan de industriecommissie van het Europees Parlement ligt, en die doelstelling wordt ook nog eens vertaald naar bindende nationale verplichtingen. Europarlementariër Bas Eickhout is erg te spreken over de uitkomst van de stemming die dinsdag plaatsvond: “Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hoeft op te wekken. Energiebesparing is een razend effectief middel tegen klimaatverandering.”

Keer op keer komt energie-efficiëntie als no-brainer uit de analyses voor slimste klimaatmaatregelen gerold. Eickhout: “Het betaalt zich terug door lagere energierekeningen. Het maakt je onafhankelijk, bijvoorbeeld van gas uit Groningen. En het maakt het makkelijker om een hoog aandeel duurzame energie te bewerkstelligen.”

Momenteel is energiebesparing niet nationaal bindend. Krijgt de industriecommissie haar zin, dan heeft het gevolgen voor Nederland. Eickhout: “Het halfslachtige en vrijblijvende Nederlandse beleid heeft ervoor gezorgd dat we onderaan bungelen in de EU als het gaat om energiebesparing.”

De stemming over duurzame energie viel echter tegen. De doelstelling van 35 procent is goed, maar in de verdere uitwerking worden er heel onverstandige besluiten genomen.

De doelstelling wordt niet vertaald naar nationaal bindende doelstellingen, zoals nu wel het geval is. Eickhout: “Als gevolg zullen we een scheve energiemarkt binnen de EU krijgen. Landen die al volop in de transitie zitten zullen verstandig doordenderen, terwijl de twijfelaars blijven hangen. Vervolgens hindert dat de creatie van een goed functionerende Europese energiemarkt.”

Eickhout maakt zich zorgen om Nederland: “We behoren samen met Luxemburg en Malta tot de drie slechts presterende EU-landen op het gebied van duurzame energie. Zonder onze huidige nationaal bindende doelstelling hadden we er nog vele malen slechter voorgestaan.”

Daarnaast lijkt de industriecommissie opnieuw het gebruik van voedselgewassen als biobrandstoffen te willen stimuleren. Eickhout: “Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Ik doe er alles aan om het Europees Parlement een verstandig standpunt in te laten nemen tijdens de beslissende stemming.”

Het voltallige Europarlement stemt halverwege de maand januari volgend jaar over beide dossiers. Nadat ook de EU-landen hun gezamenlijke positie hebben ingenomen, zullen de onderhandelingen over de uiteindelijke wetsteksten van start gaan.

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook