Judith Sargentini in EU-waarnemingsteam verkiezingen Burundi

Europarlementariër Judith Sargentini gaat eind mei naar Burundi als onderdeel van de Europese waarnemingsmissie.. Sargentini maakt deel uit van een team van Europese waarnemers die toezicht houden op het verloop van de verkiezingen. Afgelopen week leek echter de missie afgeblazen te worden wegens het oplaaiend geweld, maar de oppositie in Burundi heeft verzocht de waarnemers hun werk te blijven doen. De waarnemingsmissie zal vooralsnog doorgang vinden, tenzij de situatie dusdanig uit de hand loopt dat verkiezingen niet meer veilig gehouden kunnen worden.

Sargentini: "We hebben gezien dat de spanningen hoog zijn opgelopen de laatste maanden en ik maak me zorgen over wat ik zal aantreffen in de dagen rondom de verkiezingsdag."

De beslissing van zittend president  Nkurunzinza om zich voor een derde keer verkiesbaar te stellen, heeft tot hevige protesten geleid. Bij demonstraties kwamen al minstens negentien mensen om het leven en ruim vijftigduizend Burundezen zijn uit angst voor geweld het land ontvlucht. Het is de derde keer sinds het einde van de oorlog dat de Burundezen naar de stembus gaan. Op 26 mei worden het parlement en de gemeenteraden gekozen. Op 26 juni vindt de eerste ronde van de presidentsverkiezing plaats en in juli volgen de Senaatsverkiezingen. Op 24 augustus wordt er gestemd voor de kiesraden.

In het najaar van 2013 bracht Sargentini een bezoek aan Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Ze sprak er met verschillende organisaties uit het maatschappelijk middenveld, die toen al hun zorgen uitten over de inperking van mensenrechten en vrije meningsuiting in de aanloop naar de verkiezingen.

Sargentini is lid van de Democracy Support and Election Coordination Group, een werkgroep van Europarlementariërs die wereldwijd toeziet of verkiezingen correct en transparant verlopen. Eerder leidde Sargentini de waarnemingsmissie naar Mozambique.

 

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook