Klimaattop Lima: Nederland slechter op klimaatbeleid

VERBETERING: Vervangt vorig persbericht vanwege verkeerd gelezen informatie. Nederland blijkt nog slechter te presteren dan we dachten.

LIMA, 8 december 2014 – Vandaag presenteerde Germanwatch haar jaarlijkse “Climate Performance Index” en wederom scoort Nederland een onvoldoende. Nederland is verder gezakt op de lijst en staat op een 42e plaats met een onvoldoende als rapportcijfer. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is lid van de officiële Europese delegatie bij de klimaattop in Lima, Peru en is niet verrast door de ondermaatse score.

Eickhout: “Nederland speelt al jaren een bedroevende rol rond klimaatbeleid. Nederland hangt al jaren onderaan het lijstje van Europese landen. Zelfs het energieakkoord laat Nederland niet stijgen, je ziet dat het volstrekt onvoldoende is om mee te spelen met landen die werkelijk een kanteling maken naar een groene economie.”

Uit de berekeningen van Germanwatch valt op dat Nederland 0,24 procent van de wereldbevolking levert, en 0,51 procent van de uitstoot veroorzaakt. “Dat laat wel zien dat we in Nederland op veel te grote voet leven,” aldus Eickhout. Hij wijst op landen als Portugal, Hongarije en Zweden waar het percentage van de wereldbevolking lager ligt dan het aandeel in vervuiling. “Wanneer je kijkt naar ontwikkelingslanden dan zie je dat deze  percentages nog verder uit elkaar liggen. Dat laat zien hoe oneerlijk het verdeeld is in de wereld en hoezeer Nederland achterloopt in de duurzame economie.”

Eickhout zal tot en met zaterdag de ontwikkelingen in Lima nauwlettend volgen en doet daar verslag over op klimaat.groenlinks.nl

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook