Kroes wil einde Nederlandse netneutraliteit

Straatsburg, 10 september 2013 - Binnen de Europese Commissie is verzet gerezen tegen de netneutraliteitvoorstellen van Eurocommissaris Kroes. Een aantal eurocommissarissen vindt dat Kroes niet ver genoeg gaat met het beschermen van de netneutraliteit. Dat blijkt uit berichtgeving vandaag van Reuters. In haar wetsvoorstel wil eurocommissaris Kroes internetproviders het recht geven om onderling en met aanbieders van online diensten prijsafspraken te maken over voorrang op internet. Dat noemt ze netneutraliteit, maar is niet meer dan nep-neutraliteit. De voorstellen zouden bovendien het einde betekenen voor de Nederlandse netneutraliteit, die onverenigbaar is met de voorstellen van Kroes.

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks wil dat Kroes haar wet intrekt en teruggaat naar de tekentafel. “Kroes doet alsof ze zorgt voor netneutraliteit, maar doet aan actieve stervensbegeleiding. Ze is volledig op de hand van de telecomaanbieders die concurrenten willen afknijpen, ook al zegt ze in het Parlement dat ze de netneutraliteit gaat omarmen.”

De voorstellen van de Commissie zullen volgens Sargentini leiden tot een tolweg op internet, een versnipperde en verstarde telecommarkt en schending van de privacy als bijvoorbeeld Deep Packet Inspection wordt gebruikt om verkeerssoorten van elkaar te scheiden.

Volgens Sargentini gaan de voorstellen van Kroes ten koste van de innovatie op internet: “Internet heeft een enorme kracht getoond in het steeds opnieuw groot maken van vernieuwende ideeën van kleine ondernemers. De gevestigde partijen willen nu de markt op slot zetten.” Nieuwkomers op de markt zal met de valse spelregels van Kroes in de hand het leven zuur gemaakt worden, zo vreest zij.

Het Europees Parlement heeft al een paar keer duidelijk opgeroepen de netneutraliteit te garanderen. “Uiteindelijk wil ik toe naar netneutraliteit voor Europa, zoals we dat in Nederland nu hebben geregeld. Afwachten maar wat er morgen uit de Commissie komt,” zegt Sargentini.

Artikel Reuters: http://www.reuters.com/article/2013/09/09/eu-telecoms-idUSL5N0H53T320130909

Onderzoek over netneutraliteit in opdracht van Ministerie van Economische Zaken:
http://www.seonl/pagina/article/the-innovation-enhancing-effects-of-network-neutrality/

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.
Webbericht op website GroenLinks Europa:

Deel dit bericht

TwitterFacebook