Licht aan de horizon voor Europees emissiehandelssysteem

BRUSSEL, 5 mei 2015 - De Raad van Ministers en de milieucommissie van het Europese Parlement hebben een overeenstemming bereikt over een mechanisme dat zal bijdragen aan het herstel van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Medeonderhandelaar Bas Eickhout is tevreden: "Vandaag is een goede stap gezet, nu is het tijd voor een verdere hervorming van ETS."

Eickhout: "Het is niet vaak voorgekomen de laatste jaren, maar vandaag is er optimistisch nieuws te melden rondom het Europese emissiehandelssysteem. Een stijgende CO2-prijs toont dat de markt positief reageert op het nieuws."

Beide instituties bereikte overeenstemming over het instellen van een stabiliteitsmechanisme dat de ontbrekende wisselwerking tussen vraag en aanbod van emissierechten gaan reguleren.

Eickhout was positief verrast door de opstelling van de Raad van Ministers, die twee fikse concessies deed. Ten eerste gaat het stabiliteitsmechanisme twee jaar vroeger (in 2019) van start. Ten tweede wordt een gedeelte van het overschot aan ongebruikte emissierechten in een reserve geplaatst.

Eickhout waarschuwt echter voor teveel optimisme: "Het emissiehandelssysteem bevat meerdere structurele problemen die ervoor zorgen dat er onvoldoende prijsprikkels voor groene innovatie ontstaan, zoals het overvloedig weggeven van gratis rechten.”

De overgebleven structurele problemen zullen aangepakt moeten worden tijdens de grootschalige ETS-herziening die nu van start zal gaan. De Europese Commissie heeft toegezegd met een voorstel te komen. Eickhout: "Het echte gevecht zal binnenkort dus gaan beginnen."

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook