Maakt het Europarlement een vuist tegen voorkeursbehandeling gasinfrastructuurprojecten?

BRUSSEL, 21 februari - Om 10 uur stemt de industrie- en energiecommissie van het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Groenen om de zogeheten Europese lijst met ‘projecten van gemeenschappelijk belang’ voor energieinfractuur te verwerpen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Deze lijst zet de deur wagenwijd open voor miljardensubsidies voor gasinfrastructuur. Dat terwijl we al een kolossale overcapaciteit hebben, en juist van het gas af moeten.”

De Europese Commissie stelde een lijst met energieprojecten op die cruciaal zouden zijn voor de integratie van de Europese energiemarkt en dus een voorkeursbehandeling verdienen. Eickhout: “Het is echter een wenslijstje van de nationale regeringen geworden. Bijna een derde van de lijst bestaat uit gasinfrastructuur, met 53 van de 173 projecten. En dan gaat het ook nog eens om gigantische projecten. Bouwen we al de gasinfrastructuur die nu in de lijst staat, dan hebben we straks zo’n drie keer meer importcapaciteit dan nodig. 

Onder het mom van ‘transitiebrandstof’ en ‘energiezekerheid’ worden momenteel miljarden geïnvesteerd in gas. Eickhout: “Die infrastructuur ligt er veertig tot vijftig jaar. Tegen die tijd moeten we al lang van het gas af zijn, als we enigszins in de buurt willen komen van de verplichtingen onder het Parijsakkoord.”

Nemen we onze klimaatafspraken serieus, dan zitten we straks dus met enorme gestrande investeringen, aldus Eickhout. “Daar komt nog eens bij dat steeds meer onderzoek uitwijst dat gas een aanzienlijk hogere klimaatimpact heeft dan eerder gedacht vanwege de substantiële methaan-lekkages die vaak bij winning en transport komen kijken.” 

Opname van gasprojecten op de lijst leidt tot grote verspilling van publiek geld. Onlangs keurde de Europese Investeringsbank een lening van anderhalf miljard goed voor de ‘Zuidelijke Gascorridor’, met als argumentatie dat deze pijplijn op de lijst met projecten van gemeenschappelijk belang staan. Bas Eickhout probeert ook dit besluit tegen te houden.

Volgens Eickhout gaat de stemming er om spannen: “De industrie- en energiecommissie staat niet bepaald bekend om z’n progressieve standpunten, maar ook daar lijkt de waanzin van onze gas-obsessie langzaam door te beginnen dringen.”

Longread: Hoe we onszelf voor jaren aan gas vastketenen, terwijl we er eigenlijk vanaf moeten

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa
Telefoon: +31 634 930 173
E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.

Deel dit bericht

TwitterFacebook